Ей, мъжки, чувал ли си за гира с дръжка?

1
1360

Знаете ли какво е пудовка? Това е една кръгла тежест с дръжка отгоре. Пудовката е средство за поддържане на физическа форма и набира все по-голяма популярност както по света, така и у нас.

Името пудовка идва от руски език. Пуд е мярка за тежина, която е равна на 16кг. Съответно първата пудовка е била 16 килограма, но вече има различни по-големина и размери такива.

Тренировките с пудовки са бърз, лесен, ефективен и забавен начин, чрез който всеки може да постигне и поддържа оптимално здравословно състояние. Това не е всичко! Пудовките са компактни, достъпни и можеш да тренираш с тях навсякъде – във фитнес залата, в къщи, дори и на открито.

Кръглата формата на пудовката е от съществено значение. Тя осигурява компактност, балистика и мултифункционалност. Тези характеристики превръщат пудовката в незаменим инструмент за развитие на силова издръжливост, скоростно силови качества, координация, експлозивност и ловкост.

Тренировките с пудовки могат да бъдат много разнообразни. Наборът от упражнения е огромен, а освен това можете да правите упражнения както с една ръка, така и с две. Едно от основните неща при тренирането с пудовки е, че не е необходимо да се отделя тренировката за сила от тази за издръжливост, което осигурява много по-бърза адаптация към натоварването. Цикличния характер при натоварването с пудовки укрепва психиката и контролът върху емоциите. Не на последно място, когато тренирате с пудовки увеличавате енергийния разход, което води до по-бързото изгаряне на мазнини.

Освен всичко казано до тук, тренировките с пудовки са полезни, както за подрастващи тинейджъри, така и за хора в третата възраст, както за професионални спортисти, така и за фитнес ентусиасти, както за бременни, така и за млади майки.  Това може да го потвърди всеки прекарал поне един час под тежестта на пудовките и ги превръща в правилния избор за една оптимална тренировка.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama