Елда за нисък холестерол

0
1571

greshka-elda  Елдата (Fagopyrum esculentum) се отглежда заради зърната. Въпреки че се смята за зърнена храна, то не е житно растение.

Зърната на растението са подобни на слънчогледово семе. Използват се главно за производството на брашно.

За родина на елдата се смята Индия, въпреки че е по-популярна в Русия.

В древността растението се е смятало за храна на простолюдието, но през последните години набира голяма популярност като полезна и здравословна храна. Използва се като заместител на други зърнени храни, най-вече заради това че не съдържа глутен.

По същата причина се използва и в пивоварната промишленост за производство на безглутенова бира. Може да се използва по същия начин като ечемика за производството на малц.

Безглутеновата бира е подходяща за хора чувствителни към гликопротеините или със стомашни неразположения.

Елдата помага за укрепване стените на капилярите, тъй като съдържа фитохимикала, рутин. Често се използва при лечението на разширени вени.

Растението съдържа D-чиро-инозитол (D-chiro-inositol), който е компонент на вторичния път за трансдукция на инсулиновия сигнал. Намалява риска от диабет тип II и синдрома на поликистозните яйчници.

Брашното от елда се приема за функционална съставка в храните за намаляване на плазмения холестерол, излишните мазнини и риска от камъни в жлъчката, заради висок холестерол.

източник puls.bg