Пробиотиците облекчават симптомите на настинка

probiotici-nastinka

Пробиотиците стават все по-популярни със своята роля да подпомагат храносмилането. А според едно ново проучване на British Journal of Nutrition, полезните бактерии Lactobacillus rhamnosus (LGG) и Bifidobacterium animalis (BB-12), които поемаме чрез храни като киселото мляко, облекчават и симптоми на настинка като запушен нос и възпалено гърло.

Изследователите са направили експеримент, в който близо 200 студенти били разделени на две групи – на едните давали в продължение на 12 седмици коктейл от пробиотици, а на другите – коктейл с плацебо.

И от двете групи заболеваемостта била еднаква като процент, но тези, които пиели коктейла с пробиотиците се възстановявали двойно по-бързо от останалите.

Изводът на учените бил, че тези бактерии смекчават реакцията на имунната система към вирусите и намаляват нивото на възпаление в тялото в резултат на вирусната инфекция.

Препоръката на изследователите е да се включат повече пробиотици в менюто, ако човек е под силен стрес, лишен е от сън, предстои му дълъг път или при други обстоятелства, които увеличават шанса за разболяване. Може да намерите добавки с пробиотици в аптечната мрежа.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни