Пробиотиците облекчават симптомите на настинка

0
1499

probiotici-nastinka

Пробиотиците стават все по-популярни със своята роля да подпомагат храносмилането. А според едно ново проучване на British Journal of Nutrition, полезните бактерии Lactobacillus rhamnosus (LGG) и Bifidobacterium animalis (BB-12), които поемаме чрез храни като киселото мляко, облекчават и симптоми на настинка като запушен нос и възпалено гърло.

Изследователите са направили експеримент, в който близо 200 студенти били разделени на две групи – на едните давали в продължение на 12 седмици коктейл от пробиотици, а на другите – коктейл с плацебо.

И от двете групи заболеваемостта била еднаква като процент, но тези, които пиели коктейла с пробиотиците се възстановявали двойно по-бързо от останалите.

Изводът на учените бил, че тези бактерии смекчават реакцията на имунната система към вирусите и намаляват нивото на възпаление в тялото в резултат на вирусната инфекция.

Препоръката на изследователите е да се включат повече пробиотици в менюто, ако човек е под силен стрес, лишен е от сън, предстои му дълъг път или при други обстоятелства, които увеличават шанса за разболяване. Може да намерите добавки с пробиотици в аптечната мрежа.

Comments

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.