Пробиотиците облекчават симптомите на настинка

0
1665

probiotici-nastinka

Пробиотиците стават все по-популярни със своята роля да подпомагат храносмилането. А според едно ново проучване на British Journal of Nutrition, полезните бактерии Lactobacillus rhamnosus (LGG) и Bifidobacterium animalis (BB-12), които поемаме чрез храни като киселото мляко, облекчават и симптоми на настинка като запушен нос и възпалено гърло.

Изследователите са направили експеримент, в който близо 200 студенти били разделени на две групи – на едните давали в продължение на 12 седмици коктейл от пробиотици, а на другите – коктейл с плацебо.

И от двете групи заболеваемостта била еднаква като процент, но тези, които пиели коктейла с пробиотиците се възстановявали двойно по-бързо от останалите.

Изводът на учените бил, че тези бактерии смекчават реакцията на имунната система към вирусите и намаляват нивото на възпаление в тялото в резултат на вирусната инфекция.

Препоръката на изследователите е да се включат повече пробиотици в менюто, ако човек е под силен стрес, лишен е от сън, предстои му дълъг път или при други обстоятелства, които увеличават шанса за разболяване. Може да намерите добавки с пробиотици в аптечната мрежа.

СПОДЕЛИ