Хомеопатията – лечение с 200-годишна традиция

0
864

  Хомеопатията е известна на човечеството вече повече от 200 години. Тя възниква през 1786 г., след като немският лекар Самуел Ханеман публикува първата си творба, описваща основите на една нова терапевтична възможност в нейно лице.
Днес повече от 150 000 лекари и терапевти по целия свят използват пълноценно достиженията на хомеопатията. Също така обаче много хора в наши дни подлагат на съмнение лечебните ѝ свойства и не я смятат за достатъчно сериозен метод за лечение. Голям е и процентът на тези, които въобще отхвърлят хомеопатията, обвиняват я в шарлатанство и ѝ лепват етикета на „продукт с плацебо ефект”.

Истината по-скоро е някъде по средата – между силно възхваляващите думи за хомеопатията и крайните мнения по неин адрес. Хомеопатията сама по себе си може да се счита за лечебен способ, но в комбинация с конвенционалната медицина със сигурност би била от много по-голяма полза.
Безспорен факт е обаче, че хомеопатията става все по-разпространена – както на запад, така и у нас. Според доклада на парламентарната комисия, натоварена с оценка на политиките в областта на здравеопазването относно употребата на психотропни вещества, Франция е европейската държава, в която се използват най-широко тези медикаменти. По повод въпросната статистика комисията констатира: „Хомеопатичното лечение е реална терапевтична алтернатива на специалните рецепти при хора, които очакват медицински отговор на оплаквания в областта на психичните и поведенческите проблеми, които, ако не е налице психическо заболяване, не изискват лечение с психотропни вещества.

Едно медицинско-икономическо изследване, проведено в Лион пък, показа много добри резултати на хомеопатията при тежките рецидивиращи инфекции, които изискват огромни количества антибиотици. Резултатите са отлични както с оглед на нейната ефикасност, така и откъм чисто финансовата ѝ икономичност. Френският доктор Жак Буле описва подробно значението на хомеопатията и нейното лечебно действие във второто, допълнено издание на „Речник по хомеопатия” (ИК „Изток-Запад”).

Според автора днес това е един терапевтичен избор пред лекаря-хомеопат, който се прави въз основа на въздействието на медикаментите и на мястото им сред всички други терапевтични възможности. Буле смята, че такъв избор изисква много познания и умения, а предписването на хомеопатични лекарства се подчинява на точно определени правила. В „Речник по хомеопатия” може да се намери пълното описание на повечето хомеопатични лекарства, използвани днес, както и съвети как да ги употребяваме без риск при най-често срещаните болести. За всеки отделен случай са уточнени възможностите и границите на самолечението. В изданието се отделя особено внимание също и на историята на хомеопатията, на практиката, на произвеждането на лекарствата и на практически съвети, които биха ни помогнали да разберем и следваме предписанията на нашия лекар.

Повече информация за книгата можете да получите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.