Как да се храним при хипертония

0
1138

  Все повече хора страдат от високо кръвно, известно още като хипертония. Хипертонията се провокира от два основни фактора – липса на достатъчно движение и неправилно хранене.

Затова в борбата с хипертонията трябва първо да преразгледате менюто си. При високо кръвно налягане трябва да се изключат от менюто и дори да се ограничи консумацията на продукти, които повишават кръвното налягане.

Напълно трябва да се спре консумацията на продукти, които съдържат много кофеин – кафе, черен чай. Освен това се препоръчва изключване от менюто на пикантни, прекалено солени ястия и пушени меса.

Мазните продукти също трябва да не се консумират – такива са мазните меса, мазната риба, рибеното масло, твърдите мазнини, а също така и сметановият сладолед. В тази категория влизат също така тортите и пастите с мазни кремове.

Черният дроб и другите видове дреболийки също не са препоръчителни за хора с високо кръвно. Алкохолът също е противопоказен. Изключение прави червеното вино, при това – в малки количества.

Трябва да се ограничи силно консумацията на сол до 4 грама дневно. При изострена хипертония се препоръчва да се спре консумацията на сол.

Бързоусвоимите въглехидрати като захар, мед, бонбони и сладко също трябва да се намалят. Животинските мазнини като масло и сметана трябва да се консумират в много малки количества, препоръчва се консумацията на растителни мазнини.

Картофите също трябва да се консумират в ограничени количества, както и бобовите култури.

Допуска се консумацията само на черен хляб, не повече от двеста грама дневно. При хипертония храненето трябва да се базира върху немазни риби и месо, предимно сварени, мляко и млечни продукти, но не мазни, зеленчукови супи, сурови и сварени зеленчуци.

Препоръчва се консумацията на продукти, които са богати на калий и магнезий – пресни и сушени кайсии, ябълки и банани. Особено голямо значение има диетата при хипертония, ако налице е и наднормено тегло.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.