Как да се храним при хипертония

  Все повече хора страдат от високо кръвно, известно още като хипертония. Хипертонията се провокира от два основни фактора – липса на достатъчно движение и неправилно хранене.

Затова в борбата с хипертонията трябва първо да преразгледате менюто си. При високо кръвно налягане трябва да се изключат от менюто и дори да се ограничи консумацията на продукти, които повишават кръвното налягане.

Напълно трябва да се спре консумацията на продукти, които съдържат много кофеин – кафе, черен чай. Освен това се препоръчва изключване от менюто на пикантни, прекалено солени ястия и пушени меса.

Мазните продукти също трябва да не се консумират – такива са мазните меса, мазната риба, рибеното масло, твърдите мазнини, а също така и сметановият сладолед. В тази категория влизат също така тортите и пастите с мазни кремове.

Черният дроб и другите видове дреболийки също не са препоръчителни за хора с високо кръвно. Алкохолът също е противопоказен. Изключение прави червеното вино, при това – в малки количества.

Трябва да се ограничи силно консумацията на сол до 4 грама дневно. При изострена хипертония се препоръчва да се спре консумацията на сол.

Бързоусвоимите въглехидрати като захар, мед, бонбони и сладко също трябва да се намалят. Животинските мазнини като масло и сметана трябва да се консумират в много малки количества, препоръчва се консумацията на растителни мазнини.

Картофите също трябва да се консумират в ограничени количества, както и бобовите култури.

Допуска се консумацията само на черен хляб, не повече от двеста грама дневно. При хипертония храненето трябва да се базира върху немазни риби и месо, предимно сварени, мляко и млечни продукти, но не мазни, зеленчукови супи, сурови и сварени зеленчуци.

Препоръчва се консумацията на продукти, които са богати на калий и магнезий – пресни и сушени кайсии, ябълки и банани. Особено голямо значение има диетата при хипертония, ако налице е и наднормено тегло.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни