Природолечение с движение

0
1172

Птиците летят, рибите плуват, животните тичат. Всичко живо в природата се движи бързо или бавно. И ние, хората, не правим изключение, само дето за нещастие предпочитаме да мързелуваме и да не извършваме кой знае какви физически усилия.

Липсата на движение води до заседнал живот, схващания и голям брой заболявания. Статистиката показва, че българинът отделя по-малко от четири часа седмично за спорт, които са абсолютно необходими. Той прекарва средно 2/3 от деня си на стола, чина, на компютъра или пред телевизора (шетането вкъщи не се брои за пълноценно движение и заместител на спортуването). Най-тревожните данни са тези за обездвижването при децата и подрастващите. Един от големите грехове на съвременната медицина е, че оставя движението на заден план. Колкото и странно да звучи, то може да замести лекарствата, а редовното ходене пеша и кратката гимнастика с раздвижване на гръбнака между 10-15 мин дневно може да ни спести редица сериозни заболявания.

Всеки орган от нашето тяло има полза от движението! Кръвоснабдяването в мозъка се подобрява и той получава два пъти повече кислород при движение. Това от своя страна подобрява неговите функции. Невронната мрежа, която осъществява връзката между мозъчните клетки и е един своеобразен „резервоар” на паметта, се разгражда  с възрастта. Движението обаче я зарежда с живот. Тичането например се отразява много добре на хипофизата, тъй като повишава нивото на хормона на креативността – отпуска тялото и същевременно оставя духа бодър. И ако темпото на физическо натоварване е правилно, тялото произвежда своя собствена „дрога” – ендорфин.

С движението клетките на тялото стават и по-чувствителни към намаляващия кръвната захар инсулин, а това предпазва от старчески диабет. Активното движение увеличава също и продукцията на полови хормони – както при мъжете, така и при жените. Кръвоснабдяването и функцията на мускулните клетки се влияят положително от повече движение, а неприятните схващания на прасците, които понякога сковават краката ни, изчезват. След активно спортуване дори в рамките на 30 минути, способността на имунната система да унищожава нашествениците и дори раковите клетки се увеличава чувствително. Ензимната система на всяка клетка се пренастройва и започва да изгаря не въглехидрати, а мазнини и съответно намалява нивото на „лошите” мазнини в организма ни. Увеличава също така и насищането на кръвта с кислород и спомага за нормализиране съдържанието на въглероден диоксид като по този начин се подобряват „вентилацията” и кръвообращението на белите дробове. Кръвта става по-течна, а сърцето – по-работоспособно. Регулира се също и кръвното налягане, а пулсът в състояние на покой се забавя.

За да сме здрави, трябва да изгаряме чрез движение минимум 300 калории дневно, а повече по темата можете да прочете във „Въведение в природолечението” (ИК „Изток-Запад”) на д-р Атанас Михайлов.