Как да се справим със заседнала кост от риба в гърлото

Случайно поглъщане на рибена кост може да бъде неприятно преживяване, особено когато тя заседне в гърлото. За щастие има начини за безопасно и безболезнено отстраняване на заседнала рибена кост, без да е необходима медицинска намеса. Продължавайте да четете, за да се запознаете с пет съвета за премахване на заседнала в гърлото рибена кост.

Съвет 1: Пийте вода

Пиенето на вода е един от най-ефективните методи за изхвърляне на рибена кост от гърлото. Този метод работи най-добре, ако пиете хладка или студена вода със стайна температура, тъй като горещите или студените течности могат да предизвикат дразнене в гърлото. Просто отпивайте малки глътки вода, докато костта успее да премине по естествен път.

Съвет 2: Поглъщане на хляб

Ако пиенето на вода не дава резултат, опитайте да погълнете парче сух хляб, за да помогнете за изместването на костта. Хапвайте на малки хапки и се уверете, че дъвчете добре, преди да преглътнете, тъй като това ще помогне за омекотяването на хляба и ще създаде хлъзгава повърхност, която ще позволи на костта да премине лесно през гърлото ви.

Съвет 3: Гаргара с топла солена вода

Гаргарата с топла солена вода също може да помогне да се отървете от заседналата рибена кост. Просто смесете 1 чаена лъжичка сол с 8 унции топла вода и гаргарайте внимателно в продължение на 30 секунди, преди да изплюете в мивката или умивалника. Повторете този процес няколко пъти, докато усетите, че костта е изхвърлена от гърлото ви.

Съвет 4: Използвайте зехтин

Друг начин да се справите със заседналите рибни кости е да използвате зехтин за смазване на гърлото и да помогнете за по-бързото и лесно придвижване. Просто изсипете малко зехтин върху лъжицата си, наклонете главата си назад, отворете широко и го преглътнете бавно, така че да покрие напълно гърлото ви, преди да се опитате да преглътнете отново.

Съвет 5: Потърсете медицинска помощ

Ако нито един от тези методи не подейства, след като сте опитали няколко пъти, тогава трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като това може да означава, че има нещо друго, което причинява запушване на гърлото или хранопровода, различно от рибената кост, например частици храна или натрупана слуз, което изисква незабавно професионално лечение от лекар.

Заключение

Рибните кости могат да бъдат трудни за отстраняване от гърлото, но с тези пет съвета няма да имате проблем да се отървете от тях бързо и безболезнено, без да се нуждаете от лекарска намеса! Не забравяйте да пиете много течности след отстраняване на чужди предмети от гърлото, тъй като това ще ви помогне да предотвратите дехидратация и по-нататъшно дразнене в областта. Надяваме се, че тази статия е била информативна и полезна! Успех!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни