Как да се справим със заседнала кост от риба в гърлото

Случайно поглъщане на рибена кост може да бъде неприятно преживяване, особено когато тя заседне в гърлото. За щастие има начини за безопасно и безболезнено отстраняване на заседнала рибена кост, без да е необходима медицинска намеса. Продължавайте да четете, за да се запознаете с пет съвета за премахване на заседнала в гърлото рибена кост.

Съвет 1: Пийте вода

Пиенето на вода е един от най-ефективните методи за изхвърляне на рибена кост от гърлото. Този метод работи най-добре, ако пиете хладка или студена вода със стайна температура, тъй като горещите или студените течности могат да предизвикат дразнене в гърлото. Просто отпивайте малки глътки вода, докато костта успее да премине по естествен път.

Съвет 2: Поглъщане на хляб

Ако пиенето на вода не дава резултат, опитайте да погълнете парче сух хляб, за да помогнете за изместването на костта. Хапвайте на малки хапки и се уверете, че дъвчете добре, преди да преглътнете, тъй като това ще помогне за омекотяването на хляба и ще създаде хлъзгава повърхност, която ще позволи на костта да премине лесно през гърлото ви.

Съвет 3: Гаргара с топла солена вода

Гаргарата с топла солена вода също може да помогне да се отървете от заседналата рибена кост. Просто смесете 1 чаена лъжичка сол с 8 унции топла вода и гаргарайте внимателно в продължение на 30 секунди, преди да изплюете в мивката или умивалника. Повторете този процес няколко пъти, докато усетите, че костта е изхвърлена от гърлото ви.

Съвет 4: Използвайте зехтин

Друг начин да се справите със заседналите рибни кости е да използвате зехтин за смазване на гърлото и да помогнете за по-бързото и лесно придвижване. Просто изсипете малко зехтин върху лъжицата си, наклонете главата си назад, отворете широко и го преглътнете бавно, така че да покрие напълно гърлото ви, преди да се опитате да преглътнете отново.

Съвет 5: Потърсете медицинска помощ

Ако нито един от тези методи не подейства, след като сте опитали няколко пъти, тогава трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като това може да означава, че има нещо друго, което причинява запушване на гърлото или хранопровода, различно от рибената кост, например частици храна или натрупана слуз, което изисква незабавно професионално лечение от лекар.

Заключение

Рибните кости могат да бъдат трудни за отстраняване от гърлото, но с тези пет съвета няма да имате проблем да се отървете от тях бързо и безболезнено, без да се нуждаете от лекарска намеса! Не забравяйте да пиете много течности след отстраняване на чужди предмети от гърлото, тъй като това ще ви помогне да предотвратите дехидратация и по-нататъшно дразнене в областта. Надяваме се, че тази статия е била информативна и полезна! Успех!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни