Какво мисли за диетата на Аткинс – Патрик Холфорд

dieta-na-atkins

Ако спазвате нисковъглехидратна диета като тази на Аткинс, вероят­но ще постигнете известни резултати в краткосрочен план, но това не е най-здравословният и ефективен път към отслабването. Идеята зад този тип диета е да приемате малко въглехидрати и много протеини, основно от месо и риба, като така кръвната ви захар се стабилизира и тялото ви е принудено да изгаря мазнини. Съгласен съм, че регулирането на кръвната захар е от първостепенно значение за отслабването, защото така ще спрете да изпитвате неконтролируемо желание за похапване, но забраната за консумация на плодове и изключително високият прием на протеини са съвсем друга история.

Проблемът с този режим на хранене е двоен. Първо, макар в книгата да се опровергава, някои учени са установили, че диета с високо съдър­жание на протеини може да доведе до сериозна загуба на костна маса. Излишните протеини създават киселинна среда в цялото тяло и предиз­викват извличане на калций от костите, за да неутрализират киселин­ността, което в бъдеще може да доведе до проблеми с костната плътност като остеопороза. Това бе потвърдено в статия в списание „Ню Сайън­тист“ от 15 декември 2001 г., с. 42.

Второ, повечето хора страдат от недостиг на витамини от група В и други хранителни вещества – и затова се препоръчва да ядат по пет порции плодове и зеленчуци на ден. За да компенсира тази липса, д-р Аткинс препоръчва прием на хранителни добавки. Според мен е важно всеки, който отслабва, да приема добавки не на последно място, защото нивото на аминокиселината хомоцистеин, която е индикатор за сърдечни заболявания, се повишава при хора, спазващи тази диета, ако не приемат допълнително витамини от група В. И макар правилото за избягване на въглехидрати да е ясно и последователно, всъщност бавноразграждащи­те се въглехидрати от овесени ядки и ябълки например не предизвикват сериозно покачване на кръвната захар. Диетата на Аткинс определено не е от диетите, които могат да се спазват продължително време, затова тя не е удачен начин за отслабване и задържане на теглото в дългосрочен план. Вместо това ви съветвам да се храните балансирано, с биопро­дукти, като наблягате на пресни плодове и зеленчуци и избягвате месо, сирене и пържени храни – диета, в която намират място качествени про­теини и въглехидрати като от кафяв ориз и ръжен хляб например. Но кой подход е най-ефективен за отслабване?

dieta-na-atkins-zelenchuci

Благодарение на нови клинични опити, чиито резултати се публикуват в медицинските списания, можем да направим сравнение. За да съпоста­вят различните подходи, в описаните тук изследвания участват хора, кои­то заявяват, че спазват определената им диета „възможно най-стриктно“.

Нека първо разгледаме диетите от типа на тази на Аткинс в сравнение с традиционните нискокалорични, бедни на мазнини диети. Два опита, проведени в медицинския център на Университета на Пенсилвания, по­казват, че след шест месеца участниците, спазващи диетата на Аткинс, са свалили между 4,5 и 5,5 кг за разлика от спазващите традиционната диета, бедна на мазнини, които свалили по около 2 кг.

Резултатите за период от шест месеца са следните:

  • Участниците, спазващи диетата на Аткинс, свалили средно по 5 ки­лограма за ШЕСТ месеца,докато
  • участниците, спазващи традиционна диета, бедна на мазнини, сва­лили средно по 2 кг.

След една година обаче не се наблюдавали сериозни разлики в резул­татите на участниците от двете групи.

Защо обаче диетата на Аткинс води само до краткотрайно отслаб­ване? Анализ на резултатите от всички проведени до днес изследвания върху нисковъглехидратните диети показва, че „отслабването се дължи най-вече на намаляване на приеманите калории“. Затова, макар данните от изследванията да сочат, че диетата на Аткинс действа, заключението е, че резултатите не са чак това впечатляващи и вероятно се дължат на факта, че просто се консумира по-малко храна.

Въпреки това, изглежда, диетата на Аткинс е по-ефективна за отслабване от традиционните нискокалорични диети, бедни на мазнини. Но дали с дие­тата на Аткинс се свалят толкова килограми, колкото с диетата за изгаряне на мазнини, която препоръчва само консумацията на „полезни“ бавнораз­граждащи се въглехидрати, ограничаването на „вредните“ наситени мазни­ни, прием на повече „полезни“ омега-3 мастни киселини (от риба и семена)?

Едно изследване, проведено в Ирландия, сравнява диетата за изгаря­не на мазнини с „Унислим“ – традиционна нискокалорична диета – като проследява участниците на редовни сбирки. Средното свалено тегло след три месеца било 6 килограма за спазващите диетата за изгаряне на маз­нини спрямо 1 килограм за спазващите диетата „Унислим“. Участниците в диетата за изгаряне на мазнини не само свалили повече килограми за наполовина по-кратко време от средното тегло, което се губи при диета­та на Аткинс, но се чувствали по-добре и не били изложени на рисковете за костите и бъбреците, които се получават при диетата на Аткинс, нито на риска от суха кожа и недостиг на есенциални мастни киселини, на­блюдаващи се при диетите, бедни на мазнини.

Patrick-Holford-knigaЗа Патрик Холфорд
Патрик Холфорд е сред водещите специалисти по хранене във Великобритания. През 1984 г. той основава Институт по рационално хранене в Лондон, който има за патрон д-р Лайнъс Полинг – носител на Нобелова награда за химия (1954) и на Нобелова награда за мир (1962). Институтът се занимава с проблемите на храненето през последните 20 години и е обучил едни от най-популярните специалисти в Европа в тази област.
Патрик Холфорд е автор на 34 книги, издадени на повече от 20 езика. Той често взема участие в редица правителствени кампании по проблемите на храненето във Великобритания. През октомври 2004 участва в най-мащабното за страната изследване на здравето и начина на хранене на нацията, в което се включват 37 000 души.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни