Какво причинява алергиите и защо понякога те се появяват в късна възраст?

alergiqЗВУЧИ НЕВЕРОЯТНО, но всеки трети човек е алергичен към нещо, а приблизително половината от алергиите са към храни. Затова, ако страдате от алергия или подозирате, че сте алергични към нещо – независимо дали към полени, фъстъци, миди, мляко или пшеница, – въобще не сте единствените.
При алергия имунната система произвежда протеини, наречени антитела, които да отстранят алергена, причиняващ проблема. При „класическата“ алергия се произвежда антитялото IgE, което задейства отделянето на химичното вещество хистамин, а то обикновено води до остра реакция, като например подуване на лигавиците. По-разпространени са алергичните реакции с участието на антитялото IgG. То може да предизвика забавена реакция – наричана понякога „непоносимост към храна“ – до 24 часа след излагането на алергена. Въпреки че не е така очевидна и тежка като класическата алергична реакция, непоносимостта към дадена храна може сериозно да навреди на здравето ви. За щастие бихте могли лесно да се справите с тези алергични реакции, както ще научите в този раздел от книгата.

Какво причинява алергиите и защо понякога те се появяват в късна възраст?

Храната за един човек е отрова за друг. Това означава, че някои хора реагират на дадени храни, а други – не. Все още не е съвсем ясно защо става така, но процесът, който протича, е добре известен. На първо мяс­то, ако дадена храна се въведе твърде рано в менюто на малко дете, е възможно все още неразвитата му докрай имунна система да сбърка без­вредната храна с вредни организми и отключва имунна реакция, за да предпази тялото от „нападението“. Симптомите, които следват, са алер­гичната реакция. Неслучайно млечните продукти и пшеницата, две от най-често даваните на бебетата храни (под формата на каши и сухари), причиняват проблеми в много от случаите.

alergia-cvetia

Проблемът може да възникне и в по-късна възраст. Възможно е въз­растен човек години наред да консумира определени храни без каквито и да било оплаквания и изведнъж да започне да реагира на тях. Това може да се дължи на най-различни причини. Например се оказва, че човекът е приемал дадена храна в твърде големи количества – което в наши дни се случва често с пшеницата например. Помислете само колко хора за­почват деня си с препечена филийка или зърнена закуска на основата на пшеница, обядват сандвич, а за вечеря си приготвят чиния спагети! Ос­вен това с възрастта количеството на стомашните киселини намалява, а и ние нямаме навика да дъвчем добре храната, след което тя се преработва по-трудно в стомаха. Храносмилателната ни система трябва да разгради храната до молекули, които тялото да усвои веднага. Лошото храносми­лане обаче означава, че в кръвоносната система навлизат парченца храна и там клетките на имунната ни система ги възприемат като вредители. Същото се случва, ако страдате от синдрома на пропускливите черва, при който стените на червата стават твърде пропускливи и не изпълняват правилно функцията си. За това заболяване могат да допринесат стресът, недостигът на дадени хранителни вещества, алкохолът и употребата на някои лекарства.

По всички тези причини тялото ви може да развие чувствителност към определени храни, а ако продължите да ги приемате, организмът ви ще продължи да реагира по същия начин заради имунологичната си памет.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни