Кой е най-здравословният вариант за обяд на работното място?

0
5826

zdravosloven-obqd-rabotno-mqsto4По средата на деня мозъкът и тялото ви се нуждаят от източник на енергия. Ето какво ви съветвам да направите.
На първо място – не преяждайте. Ще си набавите повече енергия, ако хапнете плод между закуската и обяда и още един следобед, за предпочитане ябълка или круша, както и ако обядът ви е сравнително лек. Второ, приемайте протеини, бавноразграждащи се въглехидрати и пресни зеленчуци. Представете си, че чинията ви е разделена на две. Половината от нея трябва да е пълна със салата или пресни зеленчуци. Другата половина трябва да е запълнена от равни количества протеини – като риба, пилешко, яйца, фасул или тофу – и бавно разграждащи се въглехидрати като пълнозърнест хляб, макаронени изделия или кафяв ориз.
Идеална идея за обяд е сандвич от пълнозърнест хляб с пилешко месо и много салата. Може сандвичът да е с яйце и кресон, но си го пригответе с двойно количество от кресона, който обикновено се слага в сандвичите. Ако сте вегетарианци, чудесна за обяд е салатата от фасул и ориз с гарнитура от зеленчуци. В случай че сте на път, си вземете купичка хумус (паста от нахут), суров морков и пет-шест овесени бисквити.
Не пийте газирани напитки, а вода (ако е газирана, то да е газирана по естествен път), ябълков сок или фреш от няколко плода.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.