Какво трябва да знаем за диетите (1 част)

Идеалното тегло

До неотдавна изчисляването на идеалното тегло беше простото изваждане от санитемтрите на ръста „–„ 100. По-късно се стига до извода, че тъй-като наднорменото тегло е заплаха не само за красотата, а преди всичко за здравето, полученият резутат трябва да се намали, особено при младите жени с още 10%. така при ръст 170 см, нормалното тегло е :

170-100=70

70-7 (10%)=63

Появиха се и много други формули за изчисляване на нормалното телесно тегло:

телесно тегло (в кг) = ръст (см)-100- (ръст (в см) – 100/10)

Други изчисляват нормалното тегло в килограми по формулата на Брунхард:

ръст(в см), умножен по гръдната обиколка, разделен на 240

Популярна формула, с която можем да изчислим процента на ненужните килограми в нашето тяло е:

сегашно тегло-нормално тегло/ нормално тегло х 100 = % наднормено тегло

Друг популярен тест за проверка дали имаме наднормено тегло е изчисляването на т. нар. BMI (Body Mass Index). Масата на тялото в килограми разделяме на ръста в метри на квадрат. Всичко е наред, ако показателят е в границите на 20-25, по-голям от 25 означава наднормено тегло, а ако надвишава 30, означава значително напълняване.

Идеалното тегло е диапазон, в който живеем и сме здрави. Диапазон, в който значително намаляваме рисковете от болести, свързани с наднорменото тегло. Всички ние имаме идеално тегло – не за да участваме в маратони, не за да бъдем професионални футболни защитници или да позираме като ретуширани манекенки, за средната страница на някое списание, а за да се чувстваме здрави, силни работоспособни.

Диетата се приема от много хора като ограничение, но временно. Много хора сякаш си казват – сега ще сваля 3 кг и след това просто забравят за диетата. Ние представяме някои от най-популярните диети.

Йо-йо ефектът

Правилната диета е режим на хранене за цял живот, нелишаващ организма от нито един хранителен елемент, поддържащ бърз метаболизъм и идеални килограми. „Човешко е да се греши“, но важното е да не допускате всяко прегрешение да води до следващо и така, до завъртането на порочния кръг. Лошата храна е много примамлива с лабораторно създадените аромати, изкуствени оцветители и овкусители, токсични консерванти и хидрогенирани масла…. понякога е невъзможно да им устоим, но важното е тези прегрешения да са изключение, а не правило.

Хапчетата за отслабване

 

Съществуват много добавки, които обещават потискане на апетита, загуба на тегло и увеличаване на мускулната тъкан. Достъпът до тези продукти се увеличава и улеснява от аптеките, магазините за здравословна храна и, разбира се, от добрия стар Интернет. Често някой от инструкторите в местната фитнес зала също би ни ги препоръчал. Но някое от тях дава ли реален резултат? По-долу съм разгледала най-популярните:

Хром пиколинат – Хромът помага на инсулина да пренася глюкозата и хранителните вещества от кръвта до клетката и играе роля при производството на енергия. Съдържа се в храни като гъби и броколи. Уловката при добавките, съдържащи хром и пиколинат, е потенциалната възможност за загуба на мазнини и повишаване на мускулния тонус. Проучванията за съжаление не са потвърдили очакваните резултати.

Хитозан – той се произвежда от стрити черупки на раци и омари. Теоретичната обосновка е, че фибрите от черупките се свързват с мазнините от храната и ги абсорбират, преди те да бъдат усвоени чрез метаболизма. Отрицателният ефект е, че хитозанът понижава и абсорбирането на разтворимите в мазнини витамини, Също така предизвиква слабителен ефект.

Креатин – използва се от атлетите и от посетителите на фитнес залите за стимулиране на мускулната дейност. Повечето проучвания са краткосрочни. Той не е подходящ за обикновения човек на хранителен режим.

Аминокиселини – те се предлагат свободно, под формата на таблетки или прах, но въпреки широката им популярност, не съществуват доказателства, че могат да увеличат мускулната маса и да изгорят мазнините, ако се приемат като добавка. Единствено доказан ефект има при употреба на аминокиселини при интравенозно хранене на хора с специфични проблеми.

Произвеждането на хапче за контрол върху теглото е нещо като Свещен Граал за фармацевтичните компании. Вече се предлагат доста ефективни продукти, като сибутрамин (продаващ се под името Reductil), както и Orlistat (или Xenical). Експериментите с лекарството, наречено Rimonabant, също са успешни както при намаляване на теглото, така и за подпомагане на пушачи да откажат цигарите, без да натрупат килограми. Лицензирани лекарства можете да получите единствено по лекарско предписание. В заключение, внимавайте с добавките, които ви обещават да отслабнете, без да полагате усилия. В най-добрия случай, те просто няма да подействат и ще загубите пари. В най-лошия – могат да се окажат опасни, особено ако се комбинират безразборно с други добавки или медикаменти.

От д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Happy and Healthy

Предишна статия
Следваща статия

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни