Какво трябва да знаем за диетите (2 част)

0
1262

Реалистичният срок да регулирате теглото си
Безопасното и резултатно сваляне на излишните килограми е дълъг и бавен процес, въпрос не само на един месец. Правилното отслабване не изисква непременно драстично намаляване на количеството калории, които приемаме дневно. По-здравословно е, когато те се намаляват постепенно, но затова пък се увеличава движението. Ако теглото ни надхвърля само с 2-3 килограма, не е задължително да започваме непременно с диета. Честото хранене и повече движение са най-разумните средства като начало.

Около килограм на седмица е допустимото здравословно сваляне на тегло, като колкото по-малко се движим, толкова повече трябва да ограничим количеството на приеманите калории.

 

Кой може да спазва хранителен режим

Няма заболявания или състояния, чиито лечебен процес и терапия, да не могат да бъдат подпомогнати чрез правилен режим на хранене, дори има такива, при които диетата е един от основните елементи на лечението. Диабетът например, който все повече и повече се разпространява, и това е свързано предимно с хранителен режим и липсата на физическо натоварване. 80% от хората с диабет от 2-ри тип са с наднормено тегло.

Гладуването, като форма на експресна диета, не е подходящо за всеки и дългото му прилагане крие рискове, затова е препоръчително да се консултирате с лекар преди да прибегнете към този метод.

Диети, с които не бива да прекаляваме

Диетата на Аткинс и други диети с ниско съсдържание на въглехидрати са много модерни, но те са също и толкова оспорвани, колкото и популярни.  Критиците изразяват загриженост относно повишената консумация на мазнини, заради риска от сърдечно-съдови заболявания. Друго обвинение, отправяно към този тип диети, са бъбречните увреждания, но Аткинс и последователите му категорично заявяват, че диетата не е подходяща за хора с бъбречни заболявания, бременни и кърмачки. Диабетиците могат да спазват нисковъглехидратни хранителни режими, но само под много внимателно медицинско наблюдение.

Пречистващите диети чрез гладуване или отпадане на цяла хранителна група, са допустими само няколко пъти в годината и то за кратко – за да се подобри храносмилането, енергийните нива и това да даде начален тласък на отслабването. Обикновено те представляват режими на хранене само с плодове и сурови зеленчуци, сокове и вода в продължение на няколко дни.

Оптималното тегло

Здравият организъм се стреми към оптималното тегло, ако не му пречим. Почти при всички хора, независимо от генетичната им програма, системите, органите и процесите, тялото иска да функционира с идеални размери и тегло. Генетичната връзка в случая с наднорменото тегло е по-силна от всяка друга черта, с изключение на ръста. Най-малко 50% от случаите с наднормено тегло имат ясни генетични компоненти, но когато се извършат правилните поведенчески и биологични промени, би могло да се избегне наднорменото тегло и страничните ефекти, свързани с него –като диабета,  високото кръвно налягане, възпалението на артериите и др.

От д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Happy and Healthy

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.