Забравени рецепти от Китай

0
995

Здравословното хранене напоследък стана изключително модерно и съответно голяма част от нас започнаха да се замислят как, кога и с какво точно се хранят. В този ред на мисли на пазара се появиха редица култури, зеленчуци и плодове, непознати по нашите ширини, но известни със своята питателност и полезност по далечните земи, от които идват. Логично, заедно с тях вървят и безброй рецепти за най-разнообразни постни и месни ястия, кое от кое по-екзотично.

Китайците например съчетавали листа от коприва с класове от сорго, а получената смес забърквали с меки обелки от други растения и по този начин получавали т.нар. „храна за гладуващите”. Името ѝ идва от времето на династиите Юан (1206-1367) и Мин (1368-1644), когато в Китай се натрупали редица природни катастрофи – земетресения, разливи на реки, поройни дъждове, последвани от гладни години. През 1406 г. по желание на Джусяо (петия син на император Хун У) е публикуван сборник на име Скъпоценен набор от растения за оцеляване в случай на глад (Дзю хуан бънцао), в който били записани голям брой рецепти за начина, по който и най-бедните хора могат да се изхранят, съчетавайки по разнообразен начин наличните им храни. Заедно с тази рецепта в книгата можелo да се прочете и за начина на приготвяне на „хранителна кашица с очарователен вкус”, която се правела от няколко вида настъргани корени, които са изключително полезни, както и много други интересни и лесни за приготвяне гозби. По този начин държавната администрация в Китай по онова време насърчавала разпространението на наръчника за оцеляване на Джусяо. Въпреки това тя не успявала да се справи с нещастниците, които нямали какво да сложат в устата си с дни и бродейки по улиците или просели по някоя и друга шепа ориз, или се бунтували, грабели и безчинствали.

Днес китайската кулинария традиционно се дели на четири школи – северна, южна, източна и западна, като всяка от тях крие безброй изключително вкусни и разнообразни екзотични и не чак толкова екзотични рецепти… Повече за обичаите и храненето в Китай можете да видите тук!

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.