Какво трябва да знаем за диетите (5 част)

Правилната диета – здравословният хранителен режим за цял живот

Независимо дали имате нужда да свалите два или десет килограма, отслабването трябва да бъде бавно и постепенно, и да бъде свързано с цялостна промяна на навиците. Два килограма могат да се свалят и с експресна диета с гладуване, но тогава ефектът няма да е дълготраен, ако не се захраним здравословно и ако преминем отново към нездравословна храна. Също така не трябва да забравяме, че промяната в теглото се отразява и на кожата ни. Бавното и постепенно сваляне на килограми, ежедневните тренировки и подходящите козметично-дерматологични процедури предотвратяват увисването на кожата. А случаите, в които не се прибира, са свързани с драстично отслабване на много килограми. Още една причина да не прибягваме до този тип отслабване.

Правилната и здравословна диета трябва да се превърне в режим на хранене за цял живот и това не е трудно, просто е въпрос на изграждане на полезни хранителни навици и начин на живот. Бих казала, че е въпрос на личен избор – особено, ако мислите за здравето и красотата си, ако цените достатъчно себе си.

От какво зависи успехът

Успеваемостта при спазването на диета е свързана с нагласата и психиката. Тук отново опираме до ценностна система и приоритетите на всеки човек. Трябва да се спре мисленето от типа, че в тази игра „сме изправени пред цял стадион любители на ребърца“. Класическата психология на затлъстяването е следната: ако си слаб, смяташ, че дебелите правят нещо не както трябва, за да са дебели. Но ако си с наднормено тегло, тогава обвиняваш заобикалящата среда, гена си или нещо друго. Диетата не бива да бъде система, задвижвана от чувство за вина или от обвинения…, а научно-обоснаван и осъзнат процес, желание за трайна промяна.

Емоционалното хранене

Желанието да се храним се управлява от мозъка и е свързано с над 20 различни химически проводници в тялото ни. Ако хапнете каквото и да било, гладът ще изчезне, но не и непреодолимото желание за определен вид храна. Когато сте гладни, трябва да ядете, но ако изпитвате нужда да се храните поради някаква друга причина, трябва да изградите стратегия за преодоляване на проблема, в която не фигурира храна. Обикновено отрицателните емоции ни карат да се тъпчем повече. При различните хора действат различни методи, някои от тактиките могат да включват разговор с приятел, занимания с физически упражнения, приятна обиколка из магазините, масаж на лицето и т.н., целта е да определите кога, къде и как се е проявило вашето емоционално хранене и да се справите с причината, вместо да продължите да следвате поведението, което вреди на хранителния ви режим.

Спрях цигарите, а сега?

Причината спирането на цигарите да води до повишаване на теглото при повечето хора, е компенсацията на навика с храна. Навикът е почти толкова определящ, колкото никотиновата зависимост. Като се откажете да пушите, трябва да се лишите от заместителите – да ядете семки пред телевизора, или бонбони, или ядки, докато чакате автобуса, да пиете повече кафе или алкохол и т.н. Доказано е, че пушачите палят повече от половината си цигари по навик – за да държат цигарата. Накратко казано, спрете ли цигарите, става така, че когато ви се допуши, изпитвате нуждата да сложите нещо в устата или в ръката си. Много често това е храна – като едно от основните удоволствия в живота, задоволяващи базови нужди на тялото. Спирането на цигарите не е директно обвързано с качването на килограми и едното не провокира другото непременно. Всичко зависи от волята,  нагласата и режима на самия бивш пушач. Като цяло е важно да се знае, че вредата от пушеното многократно надвишава евентуалните ползи.

 

Можем ли да имаме хубава фигура поддържана единствено с диета

Половинчасовото вървене изгаря средно около 200 калории и помага да стегнете краката и задните си части. Доброто здраве, жизнеността, енергичността, високото самочувствие, по-добрият секс, плоският корем … се постигат не само със здравословен режим на хранене. Трябва да си „размърдаме задника“, както се казва. Откажете се от представата, че можете да водите застоял начин на живот и въпреки това да отслабнете. Започнете да правите упражнения и ще се „пристрастите“ към тях. Когато сме достатъчно активни, за да се изпотим, мозъкът произвежда ендорфини и опиати, които създават приятно усещане. Тренировките  изгарят мазнини и калории, подобряват кръвообращението, регулират дефекацията, оформят мускулите, изграждат сила и чрез потта изхвърлят токсините от тялото.

 

Няколко правила в заключение: закуската – задължителна, вечерята – ранна

Много хора пропускат закуската, защото смятат, че това ще им помогне да отслабнат. Проучванията сочат, че хората, които закусват са по-слаби от тези, които не го правят. Храненето със здравословна закуска ви държи сити по-дълго време, това ви помага да устоите на бързи висококалорични закуски, когато ви прималее, освен това ви помага да се концентрирате по-лесно. Ранната вечеря или храненето поне два часа преди лягане са важен здравословен навик, за да може да не се нарушават биологичните ритми на организма и да имаме здрав и пълноценен сън.

От д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Happy and Healthy

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни