Какво забравих?

4 упражнения за лехуси

Повечето съвременни майки се подготвят за раждането предварително – емоционално, физически и психически. Посещават курсове, ходят на спортни занимания за бременни, на йога за бременни, четат книжки, слушат разкази за други раждания и пазаруват. Много често обаче, мама забравя да се подготви за момента след това, когато бебо вече е проплакал. Един корем я дразни, боли я гърба, може би и кръста и иска колкото се може по-бързо да си влезне обратно в “кльощавите” дънки.

Кога да започнете с възстановителна гимнастика, спорт и хранителен режим е много индивидуално. Специалистите препоръчват при нормално раждане да се изчака поне 2 седмици, а при раждане с цезарово сечение 4 седмици. Старите баби и някои източни философии препоръчват 40 дни възстановяване след раждането. Както знаем живеем в едно динамично общество и ежедневието ни е толкова енергично, че искаме колкото се може по-бързо да си възвърнем старите форми.

Има няколко елементарни упражнения, които бихте могли да правите веднага след като родите … всъщност, след като започнете да мислите отново рационално.

1. Можете да започнете още в болницата с дихателни техники (ако сте родила естествено). Например да упражнявате диафрагмено дишане – съзнателно изпълване и изпразване на корема с въздух използвайки мускулите на коремната стена. След известно време направете секундите за които вдишвате равен на секундите за които издишвате.

Дихателните упражнения ще тонизират мускулите на корема. Можете да прилагате техниката и докато кърмите, действа много успокояващо на бебо.

 

2. Свивайте и отпускайте пръстите на краката, като задържате в свито положение поне 5-6 секунди. Повторете движението 5-6 пъти. Същото нещо можете да направите и с ръцете, ако са свободни. Това ще стимулира кръвообращението и ще оросява крайниците.

3. Раздвижете врата и главата с кръгови движения. Отпускайте глава назад да масажира горната част на гърба. Направете по 4-5 кръга на всяка една страна. След това задръжте главата в ляво, така че да усетите разтягане встрани на врата. Сменете посоките. Това разтягане ще предотврати схващането на врата и раменете.

4. От легнало положение съберете стъпалата едно до друго и свийте краката в коленете. Поставете ръцете под главата, ако са свободни, ако не, дръжте бебо здраво и действайте. Вдишайте и с издишване усучете двата крака в ляво. Вдишайте отново и върнете краката в изходно положение, издишайте и ги усучете в дясно. Повторете усукването по 5 пъти на всяка една страна. С този вид усуквания ще раздвижите гръбначния стълб, което би предотвратило болки в кръста.

Трудно е да мислите за себе си, когато имате дете, но ако успеете да отделяте по 10 минути на ден, поне в началото, ще се чувствате по енергични и грижата за вашето съкровище ще бъде по-пълноценна.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни