Какво (не)знаем за мелатонина ?

0
5242

jena-spi-melatonin

Най-известен с полезното си действие при възстановяване след дълги самолетни полети, мелатонинът е забележително полезен и при други здравословни проблеми – от безсъние до депресия и може би дори за забавяне на стареенето. Това вещество се произвежда от епифизната жлеза, която се намира в основата на мозъка, изчерпва се при стрес и с напредването на възрастта отделянето му намалява по естествен път. Мелатонинът се отделя нощем, когато е тъмно.

Ако нивото в тялото му е ниско, приемът на мелатонин като хранител­на добавка ще ви помогне да спите по-добре. Нивото на това вещество в организма е по-високо нощем, затова трябва да го приемате два часа преди лягане. Мелатонинът засилва имунитета и е много мощен анти­оксидант, който предпазва от сърдечносъдови заболявания и рак. Той помага за „пречистването“ на тялото и мозъка и така понижава риска от рак. Ниско ниво на мелатонин се среща често при хора с рак на мозъка, на гърдата и на простатата и се смята, че е причината за сезонно афек­тивно разстройство или зимна депресия.

Електромагнитното лъчение влияе негативно върху мелатонина. За­това, ако например държите до леглото си стационарния апарат на без­жичен телефон и дори радиочасовник, тялото ви може да възприеме из­лъчванията на тези устройства за светлина, което влияе върху съня и сънищата ви и намалява производството на мелатонин. Затова трябва да спите в тъмна стая без източници на електромагнитно излъчване в бли­зост до главата си.

Мелатонинът, който е хормон, а не хранително вещество, се продава с рецепта и е най-добре да се приема под наблюдението на лекар.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.