Кикбоксът и здравословния начин на живот

Кикбоксът е боен спорт, включващ техники и удари с ръце и крака. През последните години тази форма на физическата активност е все по-търсена като средство за поддържане на стегната и стройна фигура. Предпочитан е и от мнозина, които търсят отдих и начин за разтоварване от стреса и напрежението.

 
Според експерти редовните тренировки водят до подобрение на качеството на живот въобще. Успоредно, с което трениращият придобива и добри умения за самозащита.

 
Подобно на други спортове, кикбоксът може да се практикува от мъже и жени, дори и от деца. Фитнес версията му е кардио кикбокс. Това е смесица от бокс, бойни изкуства и аеробика, изпълнявани на фона на ритмична музика.

 
Какви са конкретните ползи от практикуването му? Подобно на други физически тренировки, кикбоксът тонизира и изгражда мускулите, което може да доведе до редуциране на мастни тъкани. Изгорените калории варират, в зависимост от вида и интензивността на тренировката. Според проучване за един час могат да се изгорят от 350 до 450 калории.

 
За максимален ефект американският колеж по спортна медицина препоръчва практикуването на спорта поне по 30 минути, пет дни в седмицата.

 
Не бива да се подминава фактът, че с тренировките се освобождават ендорфини. Силните удари, ритници и движения, които изпълнява спортуващия, значително спомагат за намаляването на стреса и негативните емоции.

Кикбокс тренировките помагат в изграждането на основните мускули, в областта на корема и долната част на гърба. Те реагират най-добре на упражнения, които изискват минимално натоварване и продължително напрежение на мускулите.

Кикбоксът включва упражнения за цялото тяло, дори и за малки мускулни групи, като по този начин се подобрява гъвкавостта и стойката на тялото.

 
Подобно на други видове бойни изкуства, кардио кикбоксът също дава подготовка и умения за самозащита. Важно е ударите и ритниците да се изпълняват с правилна техника. Тренировките включват упражнения на боксови круши и чували, чрез които спортуващият придобива сила и увереност.

 
Този спорт има благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата и дихателната система. Кикбокс движенията предизвикват по-бързото изпомпване на кръв от сърцето, което укрепва постепенно органа и подобрява неговата издръжливост. В дългосрочен план помага за контролиране на кръвното налягане.

 
Кикбоксът е идеалното решение при проблеми, свързани със слаби рефлекси и лоша координация и баланс на тялото. По принцип с напредване на възрастта, походката ни се променя и става по-мудна. Случаите на падане също нарастват, поради намалена стабилност.

 
Наскоро проведено изследване на Университета в Дейтън показа, че кикбоксът е изключително ефективен в подобряването на баланса и походката при страдащи от множествена склероза.

 
Полагането на усилия за постигане добър баланс на тялото в по-млада възраст помага за предотвратяване на падания в по-късен етап от живота, с което се редуцира и рискът от фрактури.

източник puls.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни