Киселото мляко – дар от природата

Киселото мляко е ценен продукт, с който ние, като българи, трябва да се гордеем. Чудесно е да го имаме подръка, но нека и не забравяме да го слагаме колкото се може по-често на масата.

Дълголетието е едно от чудесата, които му се приписват, и в много страни по света се знае, че „ако човек иска да живее 100 години, трябва да яде българско кисело мляко“. За уникалния продукт говорят и лекарите:

При лечение с антибиотици – Съдържащите се в киселото мляко лактобацили или още „полезни бактерии” или пробиотици ще спомогнат за запазване на нормалната флора в червата и до известна степен приемът на кисело мляко се явява профилактика на дисбактериозата при антибиотиколечение и последващите го усложнения.

При остеопороза – киселото мляко отнова се явява безценно средство. Още от ранна детска възраст се препоръчва прием на мляко и млечни продукти, които са богати на калций храни. Достатъчният прием на калций ще осигури натрупването му в костната система и правилното й развитие. Редовният прием по-нататък ще обезпечи дневните нужди от калций и ще покрие загубите на организма. В резултат с възрастта жената ще губи костна плътност, но тези, които са трупали калций в продължение на години, ще развият остеопороза много по-трудно, отколкото тези, които нямат резерв.

При диети за отслабване – Професионалистите препоръчват киселото мляко като част от ниско калоричното меню.

При възрастни хора – препоръчва се дори вечерята им да се замести с кофичка кисело мляко, което се усвоява лесно, задоволява хранителните и енергийните нужди, не дразни стомаха, регулира перисталтиката на червата.

И още… Киселото мляко е мощно средство при хранителни отравяния. При диабет в диетата се включва нискомаслено кисело мляко. Известна е способността му да понижава холестерола в кръвта и се явява важно средство в борбата с атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания. Дискутира се ролята му в превенцията на рака на стомаха и дебелото черво.

Калцият е важен също за възбудимостта на сърцето, той е един от факторите за кръвосъсирване, а е известно, че най-добре се усвоява от кърмата и киселото мляко.

И при всички положителни страни дотук киселото мляко има още една – вкусно е! Какво по-хубаво от това да се лекуваш с нещо вкусно и приятно!

Но внимание! Всички препоръки се отнасят до кисело мляко (според българското законодателство това е всеки продукт съставен от мляко и закваска от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus). Напоследък на пазара се предлагат евтини варианти „кисело мляко“, в които се откриват соев протеин, палмово масло и др. – те би трябвало да са обозначени с надпис “продукт с растителни мазнини” и да носят етикет “млечен деликатес”. Тяхното влияние върху организма е несравнимо с това на истинското българско кисело мляко.

д-р Петя Стефанова / doctoronline.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни