Кои са най-вредните храни за сърцето?

Здравословният хранителен режим е от ключово значение за поддържане на сърцето силно и здраво. Но знаете ли, че някои храни могат да бъдат особено вредни за хора, склонни към сърдечносъдови заболявания или с хронични проблеми със сърцето? Нека разгледаме 5 от тях и как могат да повлиаят отрицателно на здравето на сърцето ви.

1.Сол

Повечето от солта, която консумираме, идва от преработени храни, а не от солницата на масата ни. Прекалено многото сол в диетата ви може да повиши кръвното налягане, което е един от водещите рискови фактори за коронарна болест на сърцето и други форми на сърдечни заболявания. За да намалите количеството на солта, опитайте се да избягвате преработените храни, доколкото е възможно, и подправяйте с билки, вместо да добавяте допълнителна сол.

2.Трансмазнини

Трансмазнините се създават при преработката на храните, когато към растителното масло се добавя водород по време на производството. Те са свързани с повишен риск от коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет тип 2. Най-добрият начин да избегнете трансмазнините е да ограничите консумацията на пържени храни и силно преработени закуски като чипс и бисквити.

3.Червено месо

Консумацията на твърде много червено месо се свързва с по-високи нива на холестерол, което увеличава риска от инсулт или коронарна болест на сърцето. Ако все пак ядете червено месо, уверете се, че то е по-скоро постно, като например филе от филе или свински котлети, отколкото по-тлъсто, като рибай стек или свински бекон.

4.Рафинирани зърнени храни

Рафинираните зърнени храни, като бял хляб, макаронени изделия от бяло брашно и бял ориз, са лишени от повечето си хранителни вещества по време на процеса на рафиниране, което ги прави по-малко полезни за цялостното ви здраве в сравнение с пълнозърнестите продукти, като кафяв хляб, кафяв ориз и овес, които съдържат диетични фибри, които помагат за намаляване на нивата на холестерола в организма.

5.Захарни напитки

Газираните напитки и другите сладки напитки са съставени предимно от празни калории, които не осигуряват никаква хранителна полза, но все пак допринасят за увеличаване на теглото, което може да доведе до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания като хипертония (високо кръвно налягане). Вместо това избирайте вода или неподсладен чай/кафе, когато сте жадни!

Избягването на някои нездравословни храни може да допринесе много за поддържането на здравословен начин на живот и за намаляване на риска от сърдечни заболявания! Като ограничите приема на преработени храни с високо съдържание на сол, трансмазнини, червено месо, рафинирани зърнени храни и сладки напитки, ще помогнете да осигурите на организма си всички необходими хранителни вещества, като същевременно се предпазите от потенциални вредни странични ефекти, свързани с тези конкретни видове храни!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни