Забравете за тези храни, ако има проблеми с бъбреците!

Ако живеете със заболяване на бъбреците, промените в хранителния режим могат да бъдат трудна, но необходима част от управлението на здравето ви. Важно е да разберете кои храни са безопасни и здравословни за човек с бъбречни проблеми. Въпреки че ограниченията в диетата може да изглеждат непосилни, има много други храни, с които може да ги замените във вашето меню. Ключът е да знаете кои от тях да избягвате. Ето 5 от най-често срещаните храни, които трябва да напуснат менюто ви възможно най-бързо, ако имате проблеми с бъбреците.

1.Преработени меса

Преработените меса като бекон, хот-дог, салам и колбаси съдържат големи количества натрий, фосфор и калий – все неща, които могат да бъдат опасни за хората с бъбречни заболявания. Прекалено многото фосфор в организма може да доведе до намаляване на нивата на калций, което в дългосрочен план води до по-слаби кости. Освен това излишъкът от натрий може да повиши кръвното налягане и да натовари допълнително и без това увредените бъбреци.

2.Консервирана супа

Консервираната супа е друг хранителен продукт, който често съдържа големи количества натрий. Само една порция може да надхвърли дневната препоръка с до 500 милиграма! Въпреки това има някои варианти с ниско съдържание на натрий, ако четете внимателно етикетите и търсите продукти със 140 милиграма или по-малко на порция.

3.Замразени вечери

Замразените вечери предлагат удобство, без да се жертва вкусът, нали? За съжаление, не и за хората с бъбречни проблеми – тези ястия обикновено са пълни с нездравословни консерванти като сол и фосфати, които с течение на времето могат да причинят повече вреда, отколкото полза. И тук четенето на етикетите с хранителните стойности е от съществено значение; стремете се към ястия с 200 милиграма или по-малко на порция, преди да ги добавите в списъка си за пазаруване.

4.Зеленчукови консерви

Консервираните зеленчуци може да изглеждат като здравословен вариант, тъй като обикновено съдържат много витамини и минерали; те обаче съдържат и високи нива на натрий, което ги прави забранени за хора с бъбречни проблеми. Вместо това, когато е възможно, избирайте пресни зеленчуци; те не само ще осигурят повече хранителни вещества, но и не са натоварени с добавени соли и консерванти, както консервираните продукти.

5.Сушени плодове

Тези закуски може да изглеждат като здравословна алтернатива, защото са пълни с фибри и витамини; сушените плодове обаче често съдържат големи количества калий, което може да бъде опасно за хората с бъбречни проблеми. Вместо това опитайте да изберете пресни плодове, тъй като те няма да съдържат толкова много калий, но все пак ще осигурят много хранителни ползи като витамин С и антиоксиданти!

Доброто хранене при хронично заболяване като бъбречното не е лесно, но е от съществено значение, ако искате да останете здрави и да се справяте ефективно със симптомите си с течение на времето. Разбирането кои храни трябва незабавно да отпаднат от менюто ви – като преработено месо, консервирана супа, замразени вечери, консервирани зеленчуци и сушени плодове – е важна първа стъпка към постигането на тази цел! При внимателно прочитане на етикетите на хранителните продукти и стремеж към пресни алтернативи, когато това е възможно, е напълно възможно хората, живеещи с бъбречни проблеми, да продължат да се наслаждават на разнообразни вкусни ястия по безопасен начин!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни