Кои са най-вредните плодове за холестерола

Ако имате проблеми с високия холестерол или се опитвате да отслабнете, е важно да внимавате за храната, която консумирате. Въпреки че повечето плодове са здравословни и полезни за вас, някои от тях могат да бъдат вредни, ако се консумират в големи количества. В тази статия ще разгледаме петте най-вредни за холестерола плодове и как да ги избягвате.

Банани

Бананите съдържат голямо количество захар и въглехидрати, които могат да доведат до повишаване на нивата на холестерола, когато се консумират в излишък. Освен това те съдържат много калий, който може да доведе до сърцебиене, ако се консумира твърде много. За да сведете до минимум риска от поява на висок холестерол от консумацията на банани, ограничете приема им до един или два на ден и ги консумирайте само когато са узрели.

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на мазнини, но с ниско съдържание на фибри, което може да го превърне в нездравословен избор за хората с високи нива на холестерол. Те съдържат и мононенаситени мазнини, които са свързани с повишени нива на LDL (лошия) холестерол. За да намалите рисковете, свързани с авокадото, избирайте сортове, които са с ниско съдържание на мазнини, и ограничете приема му до един или два на ден.

Грозде

Гроздето съдържа много естествени захари, които могат да повишат нивата на кръвната ви захар, ако се консумират в излишък. Това може да доведе до увеличаване на триглицеридите – вид мазнини, които се намират в тялото – което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт, когато са в големи количества. Ограничете консумацията на грозде до не повече от една чаша на ден и избягвайте особено сладки или захаросани сортове.

Портокали

Портокалите съдържат много естествени захари и киселини, които при прекомерна консумация могат да предизвикат рязко повишаване на нивото на кръвната захар. Освен това те съдържат вид флавоноид, наречен хесперидин, който се свързва с повишени нива на LDL (лошия) холестерол, както и с по-високи нива на кръвното налягане с течение на времето, ако се консумира редовно твърде много. Ограничете се до един или два портокала на ден и търсете сортове с по-ниско съдържание на захар, като например пъпкови портокали или тангело, вместо традиционните портокали като Валенсия или мандарини .

Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на естествени захари, но с ниско съдържание на фибри , което ги прави нездравословен избор за хората с проблеми с регулирането на нивата на кръвната захар . Те съдържат и пектин , вид диетични фибри , които свързват мазнините , което води до повишаване на нивата на лошия (LDL) холестерол при редовна консумация . За да намалите ефекта на ябълките върху организма си , вместо тях изберете видове с по-високо съдържание на фибри, като например ябълките Грани Смит . Освен това опитайте да добавите ядки или семена към ябълковите си закуски, тъй като те осигуряват допълнителни фибри, без да увеличават количеството на консумираната захар .

Яденето на някои видове плодове може да бъде вредно, ако се опитвате да контролирате нивата на холестерола си или да отслабнете; важно е обаче да помните, че не всички плодове трябва да се избягват напълно! Като разбирате видовете плодове, които трябва да се избягват, и съответно ограничавате приема им, все още можете да се наслаждавате на вкусни закуски, като запазите здравето и талията си непокътнати! Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с лекар, преди да правите големи промени в храненето, за да ви помогне да създадете индивидуален план, специално разработен за постигане на вашите здравни цели!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни