Кой е най-здравословният хляб – изберете правилния за Вас

Когато става въпрос за хляб, има толкова много варианти, колкото са и видовете сандвичи. Но при толкова голямо разнообразие в магазина как да разберете кой е най-здравословният хляб за вас? Ето едно ръководство, което ще ви помогне да вземете информирано решение при избора на здравословен хляб.

Разликата между пълнозърнестите храни

Когато става въпрос за здравословен избор в магазина за хранителни стоки, пълнозърнестият хляб трябва да бъде вашият избор. Проучванията показват, че замяната на рафинираните зърнени храни с пълнозърнести може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни болести и диабет. Пълнозърнестият хляб също така съдържа повече фибри от белия или пшеничния, което означава, че той ще ви държи сити по-дълго време и ще ви дава повече енергия през целия ден. Не забравяйте да търсите надпис “пълнозърнест” върху всеки хляб, който купувате, за да сте сигурни, че получавате максимума от вашия сандвич!

Какво да кажем за глутена?

Безглутеновите диети стават все по-популярни през последните години, но означава ли това, че безглутеновият хляб е по-здравословен от обикновения? Не е задължително. Безглутеновите продукти невинаги са по-здравословни от безглутеновите си алтернативи, а много безглутенови продукти съдържат допълнително захар и мазнини, за да компенсират загубата на текстура при премахването на глутена от продукта. Ако е възможно, изберете пълнозърнест вариант вместо безглутенов; ако безглутеновият продукт е подходящ за вашия организъм, просто се уверете, че проверявате внимателно етикетите с хранителните стойности, преди да направите покупка.

Органични варианти

Органичните храни набират популярност през последните няколко години, но с какво органичните храни се различават от неорганичните? Биологичните храни се произвеждат без използване на синтетични пестициди или химически торове, което означава, че биологичните продукти съдържат по-малко токсични добавки от небиологичните си аналози. Когато избирате биологичен хляб, избирайте такъв, който е направен от 100% пълнозърнести храни и без добавени захари или мазнини; това ще гарантира, че вашият сандвич ще има всички необходими хранителни вещества без изкуствени добавки!

Изборът на подходящия за вас хляб може да изглежда труден, но не се страхувайте! Ако имате предвид тези съвети, ще сте на път да изберете хляб, който отговаря на вашите хранителни нужди и начин на живот. Имайте предвид, че някои видове хляб може да са по-подходящи за определени хора – затова отделете малко време, за да обмислите какъв начин на хранене е най-подходящ за Вас! С информирано око (и вкусови рецептори!) на рафта в супермаркета ще можете да изберете питателна филийка от Рая за нула време! Весело пазаруване (и хапване)!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни