Колко пъти седмично да тренирам, за да отслабна?

0
5790

kolko-puti-sedmichno-da-treniram

Сигурно много често си задавате този въпрос. Особено, ако сте начинаещ/а с тренировките или все още си търсите извинения, за да не започнете да спортувате още днес.

Въпросът е много подвеждащ и на него не може да се отговори еднозначно. Зависи от това, колко килограма искате да свалите, на каква възраст сте, с какво се занимавате, какво е здравословното ви състояние и т.н. и т.н. Но със сигурност вие сами можете да си отговорите на въпроса, като направите една лесна калкулация.

– Колко часа на ден седите на едно място, на стол? – най-вероятно ходите на работа и прекарвате между 7 и 8 часа седнали.

– Колоко часа на ден прекарвате във шофиране? – ако живеете в голям град значи прекарвате поне 1 час зад волана.

– Колко часа на ден прекарвате на масата за хранене? – нека вземем най-късото времетраене за едно хранене, което е около 15мин. или 45мин на ден за закуска, обяд и вечеря.

– Колко часа на ден прекарвате пред компютъра? – не на работното място, а вкъщи на дивана. Нека отново приемем, че е около 1 час.

– Колко часа на ден спите? – за да изглеждате свежи и да се наспите са ви необходими поне 8 часа.

Предвид факта, че денят има 24 часа, сами сметнете колко време остава за движение и тренировки. Според горните изчисления би трябвало да ви остават около 4-5 часа за спорт. Но дали наистина това е така?

Изчислете сами, според Вашето ежедневие колко време бихте могли да отделите за тренировки. Препоръчително е поне 5 часа на седмица да прекарвате в движение. Дали това ще е разходка в парки или посещение във фитнес залата зависи изцяло от Вашите предпочитания. Важното е да намирате време всеки ден да се вдижите или поне през ден по 1 час. Колкото повече се движите, толкова по-бързо и по-лесно ще се преборите с излишните килограми. Да не говорим за повишаването на самочувствието, на здравословното ви състояние и на емоционалното равновесие.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama