Къде е границата между детството и зрелостта?

0
1249

woman at sunrise with drops of water „Зрението ни постоянно се развива, а пред очите ни се разкрива все повече за гледане в този свят.“
Тейар дьо Шарден

Всеки от нас крие дълбоко в себе си проблеми, страхове, терзания от миналото, срещу които досега не е намирал желание и сили да се изправи, поради съмнение в себе си, забранени копнежи, неосъзнати тълкувания… За да ги осъзнаем и да се изправим лице в лице с тях, ни е нужна не само психологическа, но и духовна зрялост. Американският психотерапевт и преподавател д-р Дейвид Ричо показва къде е границата между детството и зрелостта и как можем да постигнем това духовно и психологическо израстване чрез постоянна и ентусиазирана работа върху самите себе си. В своята книга „Наръчник за съзряване“ (ИК „Изток-Запад“) ученият обяснява и прилага трите етапа на героичното пътешествие – напускане, борба, завръщане. Целта на Ричо е да помогне и да улесни дългия път на съзряването от дете до възрастен.

Едно от най-големите предизвикателства за човека е да се справи със собственото си его. То играе ролята на посредник между ниските инстинкти на тази част от психиката, която е доминирана от принципа на удоволствието и ирационалното (ид) и високите морални стандарти на суперегото (частта от психиката ни, която поддържа тези стандарти, блокирайки неприемливите за обществото импулси на ид-а). Ние ставаме хора, развивайки егото и суперегото си с годините. Нуждата от посредническата функция на това его в действителност е огромна – ако се подчиним изцяло на нормалния си, но едновременно с това и изключително егоистичен ид, обществото ще ни отхвърли моментално.

picture_910
В „Наръчник за съзряване“ (с подзаглавие „Духовна и психологическа интеграция“) д-р Ричо набляга на две основни теми – култивирането на силно его на възрастен човек и надрастването му с цел изява на духовната страна на Аз-а. Самият Ричо, който е известен у нас с книгата „Когато любовта срещне страха“, смята: „Всички страхове на практика са страхове от зрелостта, от това да си възрастен; страх да се изправиш пред реалността, която не си проектирал или избрал, страх да позволиш на обстоятелствата да са такива, каквито са. В реалността страхът е това, което се появява на вътрешния ни емоционален екран, когато въведем думите „Губя или може би ще изгубя контрол“…”

Авторът поддържа тезата, че емоционалното и психическо здраве е основано на безусловна любов и щастливите, зрели хора са съумели да разкрият тайната как да бъдат щедри към тези, които обичат и същевременно да се грижат достатъчно добре и за себе си… Задачата на тази книга е да ни помогне да чуем част от нас, която дълго време е била лишена от глас. С нейна помощ ние бихме могли да съзреем като артикулираме собствената си истина и се справим с предизвикателствата, пред които ни изправя тя.

Повече можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.