Марулята – универсалният зеленчук

  Марулята е популярна съставка на салатите, не само заради страхотната си вкус, но и за огромната полза за здравето на човек.

Марулите са едни от най-деликатните салатни растения в света. Считана е за царицата на салатните растения. Обикновено се консумира студена и сурова, в салати, в хамбургери и в редица други ястия. Основно различни видове марули – бостънски, китайски, айсберг, лятна маруля… Всички те притежават висока хранителната стойност и осигуряват на своите консуматори здраве.

Зелена салата е добър източник на хлорофил и витамин К. Тя е богата на минерални соли. Марулята е богата на лутеин и бета-каротин. Салатата също така доставя витамини С, калций, фибри, фолиева киселина и желязо. Маруля включва също и други хранителни вещества като витамини А и В6, ликопен, калий.

Какви са ползите за здравето от марулите?

Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание. Ето защо зелената салата е много подходяща за диети. Марулята също е богата на вода, което дава възможност на тялото по-добре да се хидратира. Зелената салата съдържа фибри, които помагат за храносмилането и добавяне на чувство на ситост.

Зелената салата е пълна с бета-каротин, който е известен борец срещу различни заболявания като сърдечно-съдови, инсулт и рак.

 

Според американския институт за борба срещу рака, зелената салата е богата на витамини А и С, които могат да помогнат за предотвратяване на някои видове рак.

Зелената салата е страхотен боец срещу запек. Тя е пълна с фибри, които улесняват работата на червата. Също помага за храносмилането. Зелената салата може да се окаже благоприятно влияние при лечение на лошо храносмилане, артрит, проблеми на кръвообращението и колит.

Зелената салата е с високо съдържание на магнезий. Този елемент играе значителна роля при възстановяването на тъканите, нервите, мозъка и мускулите. Салатата може да ускори възстановяването на мускулите от прекомерно натоварване.

Зелената салата е богата на фолиева киселина, която предотвратява вродени дефекти у децата в утробите на майките им. Тя също така предотвратява анемия.

Смята се, че консумацията на салата може да действа като приспивателно. Тя съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium. Преди векове римляни и египтяни консумирали марули за вечеря, за да предизвикат по-бързо съня.

Смята се също, че марулите допринасят за по-доброто здраве черния дроб.

Марулите често се предлагат на мъже, които страдат от преждевременна еякулация.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни