Марулята – универсалният зеленчук

0
1735

  Марулята е популярна съставка на салатите, не само заради страхотната си вкус, но и за огромната полза за здравето на човек.

Марулите са едни от най-деликатните салатни растения в света. Считана е за царицата на салатните растения. Обикновено се консумира студена и сурова, в салати, в хамбургери и в редица други ястия. Основно различни видове марули – бостънски, китайски, айсберг, лятна маруля… Всички те притежават висока хранителната стойност и осигуряват на своите консуматори здраве.

Зелена салата е добър източник на хлорофил и витамин К. Тя е богата на минерални соли. Марулята е богата на лутеин и бета-каротин. Салатата също така доставя витамини С, калций, фибри, фолиева киселина и желязо. Маруля включва също и други хранителни вещества като витамини А и В6, ликопен, калий.

Какви са ползите за здравето от марулите?

Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание. Ето защо зелената салата е много подходяща за диети. Марулята също е богата на вода, което дава възможност на тялото по-добре да се хидратира. Зелената салата съдържа фибри, които помагат за храносмилането и добавяне на чувство на ситост.

Зелената салата е пълна с бета-каротин, който е известен борец срещу различни заболявания като сърдечно-съдови, инсулт и рак.

 

Според американския институт за борба срещу рака, зелената салата е богата на витамини А и С, които могат да помогнат за предотвратяване на някои видове рак.

Зелената салата е страхотен боец срещу запек. Тя е пълна с фибри, които улесняват работата на червата. Също помага за храносмилането. Зелената салата може да се окаже благоприятно влияние при лечение на лошо храносмилане, артрит, проблеми на кръвообращението и колит.

Зелената салата е с високо съдържание на магнезий. Този елемент играе значителна роля при възстановяването на тъканите, нервите, мозъка и мускулите. Салатата може да ускори възстановяването на мускулите от прекомерно натоварване.

Зелената салата е богата на фолиева киселина, която предотвратява вродени дефекти у децата в утробите на майките им. Тя също така предотвратява анемия.

Смята се, че консумацията на салата може да действа като приспивателно. Тя съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium. Преди векове римляни и египтяни консумирали марули за вечеря, за да предизвикат по-бързо съня.

Смята се също, че марулите допринасят за по-доброто здраве черния дроб.

Марулите често се предлагат на мъже, които страдат от преждевременна еякулация.

източник gotvach.bg