Масло срещу маргарин – ами сега !?

Често хапваме сандвич за закуска, понякога за обяд или пък просто между храненията. Не рядко обаче си задаваме въпроса с какво точно да намажем филийката и коя е по-добрата мазнина с оглед на нашето здраве.

Има много мнения, които са в подкрепа, както на маргарина, така и на маслото. Въпросът е къде се крие истината и има ли еднозначен отговор на питането: Кой е по-здравословният продукт? Ще ви предложим различни факти “за” или “против” качествата на единия или другия продукт…

Маргарин
Като цяло маргаринът е продукт, който се състои от чисти, растителни мазнини, не съдържа холестерол. Именно заради това се счита за по-здравословен и обикновено е предпочитан от хора, които спазват диети. В маргарина се съдържат витамини, които обаче са изкуствено добавени. Обикновено това са витамин A, D, E.

Създаването на маргарина е било с цел да се намери здравословен заместител на маслото. Какъв обаче е продуктът, който днес се предлага на пазара и много от нас ежедневно консумират?

Растителните мазнини при стайна температура имат свойството да се втечняват и поради тази причина масово използван е методът на хидрогенирането – термин в химията, с който се означава процесът на нагряване до висока температура на растителните масла в присъствието на катализатори и вода. От този процес се получават трансмазнините.

Течните маргарини  имат по-малко трансмазнини, отколкото твърдите. Трансмазнините повишават „лошия“ холестерол (LDL) и понижават „добрия“ (HDL). Според редица изследвания по темата, високата им консумация повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, различни видове ракови заболявания. Все по-категорично става ясно, че хидрогенираните мазнини представляват една от основните заплахи за здравето ни.

Маргаринът е предпочитан от много хора и заради факта, че е по-евтиният продукт. На какво се дължи обаче ниската му цена? При химичната обработка на растителните мазнини, обикновено се увеличава обема на крайния продукт. В САЩ в много ресторанти и заведения за бързо хранене е забранено храната да се приготвя с хидрогенирани растителни мазнини.

Масло
Най-разпространената и консумирана форма на маслото се получава от краве мляко. Но то се произвежда и от други бозайници като овце, кози, биволи. Кравето масло е лесносмилаемо, когато се консумира в сурово състояние.

То е естествен източник на витамин А. При подлагане на термична обработка обаче, маслото става трудно за усвояване от организма, тъй като губи съдържанието на вода. Маслото се състои от животински мазнини, това означава, че има високо съдържание на холестерол.

Неговата консумация не се препоръчва при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, заболявания на черния дроб, жлъчнокаменна болест. Кравето масло съдържа голямо количество наситени мазнини, но те са по-малко отколкото в растителните масла. Освен това в него има и ценни млечни съставки, минерални соли, казеин, лактоза и др.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни