Най-безполезните за отслабването продукти – част 1

zeleno-kafe-otslabvane Почти всяка жена, искаща да отслабне си мечтае за възможността да се втали без диети и фитнес, посредством „вълшебно” хапче или чудодейно средство за изгаряне на мазнините. И ако не всеки ще събере смелост да употреби лекарствени препарати /почти всички са забранени за употреба, поради тежки странични ефекти/, то хранителни добавки и продукти, рекламирани като изгарящи мазнините, в някакъв момент са склонни да опитат почти всички. Но в действителност повечето от тези чудо-средства са безсилни срещу излишните килограми и сантиметри.

АНАНАС

На теория звучи много красиво: ананасът съдържа ензима бромелайн – вещество, което изгаря подкожните мастни натрупвания. И заради това, ако се консумират по две резенчета след хранене или като замяна на един от приемите на храна може много бързо да се отслабне. За съжаление в действителност тези свойства на ананаса са силно преувеличени. Този ензим в състава на ананаса способства за по-доброто усвояване на белтъците, но действие върху мазнините в храносмилателния тракт може да се очаква само ако се приема в достатъчно голямо количество.То може да се получи, ако на един път се консумират 2-3 кг ананас, което е практически невъзможно, а и действието е далече от очакваното. И ако се пресметне и количеството калории, които ще получите с това количество, ползата от употребата му ще е крайно съмнителна. Някакво въздействие на клетъчно ниво не може да се очаква, тъй като той както всички белтъци в храносмилателната система се разгражда на съставляващите го аминокиселини и така се резорбира. А ананасовият сок от кутии е безполезен за целта продукт – калориите и въглехидратите в него са колкото в обикновените газирани напитки. За това разумни количества от ананаса включете в рационалното си хранене и с него разнообразете набора от плодове през зимния период.

ЗЕЛЕНО КАФЕ

Всяка година има някакъв продукт за отслабване, който е много модерен, рекламира се агресивно и натрапчиво навсякъде като „вълшебен” начин за отслабване, ползва се от голяма популярност… докато дойде следващият подобен продукт на модата и рекламата. Тази година това е екстрактът от зелено кафе. При това производителите почти гарантират положителен резултат – ефективността била потвърдена научно. През 2012г. в списание Diabetes, MetabolicSiyndromeandObesyti са публикувани резултатите от изследване, което потвърждава способността на хлорогеновата киселина /биологично активен елемент на зеленото кафе/ да намалява теглото. Впоследствие е публикувана и статията на д-р СтивСалецберг, който поставя под съмнение резултатите от изследванията. Според него авторът на изследването на чудодействения продукт е използвал непроверени данни и е възможно да е имал финансови изгоди от публикуването на своите резултати. Така или иначе тази статия е заставила много хора да се замислят, дали си струва да се опита и този моден продукт, дали резултатите от само едно непотвърдено изследване могат да се смятат за меродавни. По данни на мои пациентки, които са опитали продукти с хлорогенова киселина ефект няма.

grapefruit
ГРЕЙПФРУТ

Не малко статии са написани за изгарящите мазнините свойства на грейпфрута. Най-често авторите обясняват това действие с наличие на специфични цитрусови антиоксиданти и витамин С. В действителност грейпфрутът, особено ако се приема на гладно, както съветват отслабващите „експертите” в областта на храненето, усилва апетита – в него се съдържат органични киселини, които раздразват лигавицата на стомаха и стимулират чувството на глад. Особено внимавайте с употребата му на гладно, ако имате стомашно-чревни заболявания. Иначе той е превъзходен източник на витамини, минерали и пектин, с който можем да разнообразим зимното меню.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни