Най-безполезните за отслабването продукти – част 1

0
1645

zeleno-kafe-otslabvane Почти всяка жена, искаща да отслабне си мечтае за възможността да се втали без диети и фитнес, посредством „вълшебно” хапче или чудодейно средство за изгаряне на мазнините. И ако не всеки ще събере смелост да употреби лекарствени препарати /почти всички са забранени за употреба, поради тежки странични ефекти/, то хранителни добавки и продукти, рекламирани като изгарящи мазнините, в някакъв момент са склонни да опитат почти всички. Но в действителност повечето от тези чудо-средства са безсилни срещу излишните килограми и сантиметри.

АНАНАС

На теория звучи много красиво: ананасът съдържа ензима бромелайн – вещество, което изгаря подкожните мастни натрупвания. И заради това, ако се консумират по две резенчета след хранене или като замяна на един от приемите на храна може много бързо да се отслабне. За съжаление в действителност тези свойства на ананаса са силно преувеличени. Този ензим в състава на ананаса способства за по-доброто усвояване на белтъците, но действие върху мазнините в храносмилателния тракт може да се очаква само ако се приема в достатъчно голямо количество.То може да се получи, ако на един път се консумират 2-3 кг ананас, което е практически невъзможно, а и действието е далече от очакваното. И ако се пресметне и количеството калории, които ще получите с това количество, ползата от употребата му ще е крайно съмнителна. Някакво въздействие на клетъчно ниво не може да се очаква, тъй като той както всички белтъци в храносмилателната система се разгражда на съставляващите го аминокиселини и така се резорбира. А ананасовият сок от кутии е безполезен за целта продукт – калориите и въглехидратите в него са колкото в обикновените газирани напитки. За това разумни количества от ананаса включете в рационалното си хранене и с него разнообразете набора от плодове през зимния период.

ЗЕЛЕНО КАФЕ

Всяка година има някакъв продукт за отслабване, който е много модерен, рекламира се агресивно и натрапчиво навсякъде като „вълшебен” начин за отслабване, ползва се от голяма популярност… докато дойде следващият подобен продукт на модата и рекламата. Тази година това е екстрактът от зелено кафе. При това производителите почти гарантират положителен резултат – ефективността била потвърдена научно. През 2012г. в списание Diabetes, MetabolicSiyndromeandObesyti са публикувани резултатите от изследване, което потвърждава способността на хлорогеновата киселина /биологично активен елемент на зеленото кафе/ да намалява теглото. Впоследствие е публикувана и статията на д-р СтивСалецберг, който поставя под съмнение резултатите от изследванията. Според него авторът на изследването на чудодействения продукт е използвал непроверени данни и е възможно да е имал финансови изгоди от публикуването на своите резултати. Така или иначе тази статия е заставила много хора да се замислят, дали си струва да се опита и този моден продукт, дали резултатите от само едно непотвърдено изследване могат да се смятат за меродавни. По данни на мои пациентки, които са опитали продукти с хлорогенова киселина ефект няма.

grapefruit
ГРЕЙПФРУТ

Не малко статии са написани за изгарящите мазнините свойства на грейпфрута. Най-често авторите обясняват това действие с наличие на специфични цитрусови антиоксиданти и витамин С. В действителност грейпфрутът, особено ако се приема на гладно, както съветват отслабващите „експертите” в областта на храненето, усилва апетита – в него се съдържат органични киселини, които раздразват лигавицата на стомаха и стимулират чувството на глад. Особено внимавайте с употребата му на гладно, ако имате стомашно-чревни заболявания. Иначе той е превъзходен източник на витамини, минерали и пектин, с който можем да разнообразим зимното меню.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.