Наистина ли холестеролът вреди на сърцето?

0
1247

Всекидневно сме бомбардирани с толкова много объркващи твърдения за сърдечно-съдовите болести, че трудно можем да разберем кое е вярно и кое не е. Сякаш всяка следваща сутрин ни известяват с ново изследване, което директно противоречи на вчерашното. Постоянно ставаме свидетели на безумни заключения от типа: рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас; алкохолът предпазва от сърдечно-съдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечно-съдови болести; кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас… и още куп подобни. Стигнали сме дотам, че вече не знаем какво и как да ядем и пием, за да се чувства тялото ни здраво, или поне не на прага на някоя смъртоносна болест.

Повече информация по въпроса ни дава д-р Малкълм Кендрик в своята книга „Голямата измама с холестерола” (ИК „Изток-Запад”). Авторът разглежда темата за холестерола и разяснява някои понятия и подробностите около тях. Той подлага на силни съмнения общоприетите норми, свързани с начина, по който възприемаме понятието холестерол. Хипотезата за взаимовръзката между начина на хранене и сърдечно-съдовите заболявания (известна на повечето от нас като „Холестеролната хипотеза“) гласи: ако консумирате твърде много храни, съдържащи холестерол и/или наситени мазнини, нивото на холестерол в кръвта ви ще се повиши. Излишният холестерол ще се отложи по стените на артериите, което ще ги стесни и втвърди. С времето това ще блокира кръвоснабдяването на сърцетона другите органи), предизвиквайки инфаркт или мозъчен инсулт.

Д-р Кендрик се противопоставя напълно на тази теория като я обявява за абсолютно невярна. Ако повечето лекари основават своите твърдения за холестерола на бръснача на Окам (най разпространеното наименование на принципа за простотата в науката), авторът наГолямата измама с холестерола” обяснява този феномен с чисто и просто сребролюбие от страна на фармацевтичните компании, лекарите и голям процент от съвременните учени. И въпреки че според Кендрик холестеролната хипотеза е напълно грешна, огромна част от учените, лекарите и масовата аудитория от години ни/се заблуждават като се придържат към нея. Авторът смята, че истинската цел на всички тези манипулации е огромната печалба за определени хора по света.

След като всеки повярва, че високият холестерол е единствената и най-важна причина за сърдечно-съдовите болести, започва златната треска за откриване на лекарства, които могат да понижават нивата на холестерола. Това според учения е изключително успешна и особено подвеждаща кампания, водена от големите фармацевтични компании.

Те биват, разбира се, безусловно подкрепени от лекари и учени из целия свят. В същото време новинарските емисии бълват убедително и сериозно за откритието на най-новата възможна причина за инфарктите – опасност, за която обществеността задължително трябва да бъде предупредена.

Д-р Кендрик привежда в подкрепа на своята теза резултати от изследвания, проведени през 60-те и 70-те години на ХХ век. Тогава били открити различни съединения, които понижават нивата на холестерола. Когато обаче били проведени клинични изпитания, се установило, че по-голям процент от хора са починали, вследствие приемането на лекарството, в сравнение с тези, приемали плацебо. В някои случаи понижаващите холестерола агенти почти удвоявали цялостната смъртност. През 1970 г. едно изследване на Световната здравна организация върху клофибрат (вид лекарство) измерва нивото на холестерол в кръвта на 30 000 здрави мъже на средна възраст в Единбург, Прага и Будапеща. За изпитанието са избрани онези 10 000 мъже, у които са били измерени най-високите нива на холестерол в кръвта: половината, за да приемат клофибрат, а другата половина – плацебо. Пет години по-късно резултатите показват, че има общо 128 смъртни случая в групата с клофибрат и 87 – в групата с плацебо. В групата с клофибрат има и повече фатални случаи на инфаркт.

Тогава, обаче е обявено, че този проблем няма нищо общо със способността на клофибрат да намалява холестерола. Лекарството очевидно има някакви други ефекти, предизвикващи сърдечно заболяване, които така и не са изяснени на обществеността. Тъй като всеки обаче „знае“, че високото ниво на холестерола предизвиква сърдечно-съдови болести, никой не дръзва и да предположи, че тези резултати може да противоречат на холестеролната хипотеза. Тази информация е пренебрегната с лека ръка, но за огромно съжаление това са абсолютни факти, които променят изцяло общоприетото схващане за холестерола. Не бива да забравяме и още един факт – именно в този период се откриват нови лекарства, които понижават нивото на холестерола, но увеличават смъртността или имат по-скоро безполезно действие, отколкото реален ефект.

Повече относно други примери, които д-р Кендрик привежда и как ученият успява да защити своята теза, разобличаваща безпощадно конспирация за милиарди, можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.