От аромата на храната се отслабва

0
827

Нали ви се е случвало, когато усетите приятния аромат на току-що сготвена гозба, той да събуди моментално апетита ви? Бе прието да се смята, че ароматът усилва апетита, което от своя страна води до напълняване.

Продължителното въздействие на кулинарните аромати обаче може да доведе до отслабване, тъй като се изгубва интересът към храната. До този извод са стигнали експерти по обонянието от Чикаго.

Миризмата на храна може да убеди мозъка, че вече сте хапнали. Ако мозъкът получи сигнал за пренасищане, то и чувството на глад се притъпява.

Проведен бил експеримент, в който участвали доброволци с наднормено тегло. Предлагали им преди хранене или когато изпитат желание да хапнат, първо да помиришат от специален флакон аромат на зелена ябълка, мента или банан.

След време всички доброволци свалили по няколко килограма. Оказало се, че след вдишването на аромата апетитът им рязко спадал, което намалило и количеството на изяжданата обикновено от тях храна.

При друг опит с пълни хора, те получавали блюдо, посипано с кристали, миришещи на сирене чедър, малини, мента и какао. Резултатите били още по-впечатляващи – за половин година 92 доброволци отслабнали средно с по 15 кг.

Дефакто вдиишването на кулинарни аромати отначало действа възбуждащо на апетита. Ако обаче то продължи дълго, се постига точно обратния ефект.

Убийци на апетита могат да бъдат не само хранителните, а и други аромати. Учените от Чикаго дават няколко препоръки на хората, които са решили да минат на ароматна диета.

– Свикнете да готвите по-малко количество храна, но тя да има силен аромат.

– Не яжте студени ястията, а ги притопляйте, за да може ароматът им да стигне по-бързо до мозъка ви.

– Дъвчете бавно. Така ще можете по-добре да усетите миризмата на ястието.

– Ако сте пристрастени към сладкишите, по-често миришете ванилия. Доказано е, че нейният аромат отблъсква стремежа към сладкото.

– Поставете на масата букет силно миришещи цветя. Преди да посегнете към храната, вдишайте няколко пъти аромата им.

– Дръжте на масата бурканчета с различни подправки. Изработете си навика преди да започнете да се храните, задължително да помиришете едно или друго бурканче.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.