Откриеш ли го, сълзи рониш. Що е то ?

  Като суперхрани се посочват тези, за които е известно какви хранителни качества имат и каква полза за здравето носи консумирането им. За да бъде причислена една храна към „супергрупата“, тя трябва да е с природен произход и да има видими ефекти върху здравето на човека. Много от хората знаят за ползите, които им носи приемът на портокали, спанак и домати, но могат да бъдат изненадани от ползите при консумирането на лук.

Помага за превенцията на ракови заболявания

Жените, включващи в менюто си лук, страдат с 25% по-малко от рак на млечната жлеза и с 40% по-малко от рак на яйчниците. Това се дължи на флавоноида каемпферол, съдържащ се в лука. Ако в менюто се включат и други храни, за които е известно, че имат противораково действие, като броколи и боровинки, резултатите са впечатляващи.

Най-доброто средство срещу развитие на рак в областта на главата и шията е лукът с впечатляващите 84% протекция. Отчетено е намаляване на появата на рак на дебелото черво (56%) и рак на простатата (71%). Тези ефекти на лука се дължат на високото количество антиоксиданти в него, които спират туморния растеж и предпазват клетките от ефектите на канцерогенните вещества.

Натурално лекарство за диабет

Всеки болен от диабет или приготвящ менюто на болен трябва да прибавя лук към ястията. Векове наред лукът се е използвал за лечение на това заболяване. Този природен еликсир е богат на хром – минерал, който подпомага усвояването на инсулина от клетките. Лукът способства за намаляване на нивата на кръвната захар, както и хиперинсулинемията. Последните проучвания показват за съществуването на пряка зависимост между количеството на приетия лук и нивото на захар в кръвта. Полезните свойства на лука се запазват при готвене.

Лук за здравето на жените

Хромът, съдържащ се в лука, намалява симптомите на предменструалния синдром (ПМС) – редуцира се появата на повръщане, гадене, промени в настроението. За жените след менопауза се намалява рискът от развитие на остеопороза при системно консумиране на лук.

Понижава нивото на холестерола

Редовното консумиране на половин глава лук дневно намалява нивото на LDL („лошия“ холестерол) за сметка на повишените нива на HDL („добрия“ холестерол).

Други предимства, които могат да се изтъкнат, са: предпазва от простудни заболявания, съдържа витамин Е, редуцира симптомите на сенна хрема.

След всички изброени дотук ефекти би било добре, ако при следващото си влизане в магазина прибавим към покупките и 2-3 глави лук.

източник doctoronline.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни