Рибата и защо да я консумираме по-често

  Рибата е безусловна част от здравословния и пълноценен хранителен режим. Редица изследвания доказват ползите й за възстановяването иподдържането на здравето.

Специалистите по хранене и диететика препоръчват консумацията на риба поне 2 пъти седмично. Сред предпочитаните са бялата риба, лефер, херинга, шаран, скумрия, риба тон, сьомга, пъстърва, костур и др.

Сред доказано полезните съставки на рибата са омега-3 мастните киселини.

Няколко рандомизирани изследвания показват ефект при вторична профилактика на сърдечно-съдовата заболеваемост при консумацията на рибa, заедно с провеждането на редовна терапия.

Според международен анализ, основаващ се на 15 проучвания, проведени в САЩ, Европа, Япония и Китай консумацията на риба 2-3 пъти в седмицата намалява риска от инсулт. Смята се, че за понижената опасност роля играят именно омега-3 мастните киселини. Те допринасят за понижаване риска от инсулт чрез положителните си ефекти върху кръвното налягане и холестерола, обясняват специалисти.

Витамин D, селен и някои видове протеини в рибата също имат свойствата да защитават от инсулт.

Проучени са и свойствата на омега-3 мастните киселини, които помагат за понижане на риска от нарушен сърдечен ритъм, запушване на артерии. Имат благоприятно действие и за редуциране нивата на вредните мазнини.

За да се извлекат ползи от консумацията на риба за здравето на сърдечно-съдовата система от значение е и начинът на приготвяне на продукта. В продължение на 10 години екип от учени проследява хранителните навици и здравето на около 85 000 жени.

Установява се, че в сравнение с жените, които рядко или никога не консумират риба, тези, които хапват 4 или повече порции на седмица, имат с 30% по-нисък риск от развитие на сърдечна недостатъчност, но само ако рибата е печена във фурна или приготвена на огън или скара.
Редовната консумация на риба има протективен ефект срещу ракови заболявания. 32% е по-нисък рискът от рак на млечната жлеза при жените, които спазват хранителен режим, богат на рибни продукти, или приемат рибено масло във формата на добавки. Изследователи предполагат, че противораковият ефект на маслото се дължи на високото му съдържание на омега-3 и омега-9 мастни киселини.

Рибата е полезна и за здравето на мъжете. Според изследвания има профилактична стойност по отношение на рака на простата. Специалистите препоръчват консумацията на мазни риби, като сардини, сьомга, риба тон, скумрия, херинга. От морските дарове, особено препоръчителни са стридите. Няколко от тях на ден покриват необходимостта от цинк на организма, който взима участие в редица физиологични процеси, от възпроизводството на ДНК до възстановяване на мъжките семенни жлези.
Учени анализират хранителните навици и предпочитания на 3 500 мъже и жени на възраст и установяват, че рискът от нарушения в обмяната на веществата е по-нисък при тези, които консумират по-често риба и морски дарове. Положителното влияние на рибните ястия върху метаболизма е свързано с ефекта, който триглицеридите и липопротеините с висока плътност оказват върху мастната обмяна в организма, пояснява д-р Чол Шин, ръководител на научния проект.

 

Според едно от последните изследвания по темата консумацията на риба е важна и за поддържане на оптимално здраве на мозъка и за предотвратяване на деменция. Мастните киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, спомагат подобряването на паметта с 15%, твърдят учените.

 

Консумацията на една или повече порции риба седмично е свързана с 42% по-нисък риск от загуба на зрението, поради дегенерация на макулата, показва изследване на Харвардския медицински институт в Бостън. Смята се, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, могат да подобрят защитата на клетките в ретината от увреждане.

 

Повече от 10 години е наблюдавано очното здраве на 38 000 жени и е събирана информация за хранителните им навици, включително приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Изследователите отчитат, че при жените, които консумират най-голямо количество риба, се наблюдава 38% по-нисък риск от развитие на макулна дегенерация.

 

Рибата е полезна и за емоционалното ни състояние. Учени откриват, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, допринасят за структурното подобрение в мозъчните зони, свързани с емоциите.

 

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни