Съвети за правилно опаковане преди замразяване

0
4234

Текстът съдържа полезна информация и практични съвети за опаковане на продуктите, преди замразяване.

Големите парчета месо, големите сладкиши, обемистите продукти с неправилна форма се опаковат в политиленово фолио с дебелина не по-малко от 0.05 мм или в плътно алуминиево фолио.

Важно е да знаете още, че плодовете, залети със захарен сироп, компотите, плодовите сокове, супите, течностите, разбитите яйца, готвените ястия са замразяват в съдове от алуминий, пластмаса или стъкло. Правилото е съдовете, които ще използвате, да са устойчиви на ниски температури.

Необходимо е да разполагате и с пликове със самозалепващи се ленти, етикети и ластик.

Съвети за опаковане

1. Опаковъчните материали (полиетиленово или алуминиево фолио) трябва плътно да обвиват продукта, който ще бъде замразяван.

2. Отстранете грижливо въздуха, докато опаковката залепне за продукта.

3. Покрийте съдовете без капак с два пласта полиетиленово фолио и го стегнете плътно с ластик.

4. Никога не пълнете догоре съдовете с течни продукти или ястия, тъй като течностите увеличават обема си с около 1/10 при замразяването.

5. Замразявайте продуктите винаги добре изстудени. Единствено хлябът и сладкишите могат да бъдат хладки.

6. Написвайте четливо всеки пакет. залепете върху него етикет, на който предварително се отбелязали съдържанието, количеството, датата на замразяване и максималния срок на съхранение.

7. За по голямо удобство и информираност можете да направите списък на замразените продукти. По този начин винаги ще знаете какво има във фризера ви.

източник gotvach.bg