Планинско катерене или 3 подготвителни упражнения за съботно-неделния поход

Лятото е вече към своя край, но все пак остават около един-два месеца, в които можем да се насладим на вече не толкова силното слънце и да се възползваме да спортуваме навън. Какво по-хубаво от една приятна разходка в планината?

Вие подготвяте ли се преди да отидете на поход? Не, нямам предвид дали да си взехте абичка и дали си направихте сандвичи, а дали подготвихте тялото си за това? Различните планински маршрути имат различна трудност. Много често се случва така, че трудността на разходката, която сме избрали се оказва  много повече от това, което сме си представяли и една седмица след това имаме мускулна треска или по-лошият вариант,сдобили сме се с нова контузия.

Ако обичате да планирате Вашата разходка и да сте добре подготвени, ще ви напомня три прости упражнения, които можете да правите поне една седмица преди съботно-неделния поход  и да сте готови за изпитанията на планината.

Чували ли сте за упражнението „Планински катерач“? Много е ефективно и полезно, тъй като натоварва цялото тяло и за кратко време можете да влезнете във форма за уикенда.

Ето и как си изпълнява упражнението: заемете лицева опора, като поставите китките под раменете, а стъпалата на широчината на таза. Стегнете здраво кръста и корема. Вдишайте и с издишване сгънете дясното коляно към десния лакът, след което отново с вдишване и издишване разменете краката.

Започнете изпълнението бавно и плавно и колкото по-уверени се чувствате увеличете темпото. Като начало е добре да направите поне 20 повторения без прекъсване, а една чудесна крайната цел би могла да бъде 1 минута.

Стъпки на високо

Още едно упражнение, което освен че натоварва цялото тяло, стяга корема, дупето и краката, наподобява качването на стълби – нещо което правим ежедневно и със сигурност ще ни бъде полезно дори и екскурзията да се отложи поради лошо време.

За изпълнението на това упражнение може да използвате стол или стълби. Застанете близо до височината, която сте избрали и стъпете с десния крак отгоре. Цялото стъпало трябва да е на повърхността. Стягайки корема, дупето и бедрата се изправете горе и след това бавно отпуснете отново крака на земята. Направете 8-10 повторения с десния крак и след това сменете краката.

Скок на ниско

Най-трудната част при катеренето в планината не е самото катерене, а слизането! Съгласни ли сте? Продължителното слизане по наклон е „убийствено“ за коленете. Скоковете на ниско ще ви помогнат да подготвите коленете за продължителното спускане и на финала на Вашата разходка ще се чувствате безсмъртни!

За целта на упражнението можете да използвате пейка в парка или стълби, като просто приземявате на земята. Качете се на пейката/стълбите и отскочете от двата крака с ръцете изпънати напред. Важната част от упражнението е приземяването! Приземете на цяло стъпало и в момента, в който стъпалата докоснат земята свийте коленете и изтеглете дупето назад, омекотявайки приземяването. Или малко по-ясно казано, опитайте да се приземите безшумно на земята. Изкачете се отново на пейката/стълбите и повторете упражнението колкото Ви е приятно или поне 10 пъти.

За да бъдат наистина ефективни тези три упражнения е желателно да се правят всеки ден, поне една седмица преди планинската разходка. Няма да Ви отнемат повече от 15-20 минути, а резултатът ще бъде едно леко, ефирно и безпроблемно планинско приключение.

Вие подготвяте ли се за съботно-неделния спорт или се „лекувате“ цяла седмица преди следващия уикенд?

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни