Полезни храни срещу зимните болежки

0
1305

През зимния сезон имунната система на човек нерядко отслабва. За всеки сезон диетолозите препоръчват набор от особено полезни храни, които със сигурност помагат да не се разболяваме лесно или, ако това стане, да оздравеем бързо.

Киселото зеле е една от тези храни, които са препоръчителни за зимата. Киселото зеле е по-полезно от прясното. Това е така заради млечнокиселите бактерии, които в действителност вкисват зелето и синтезират полезни вещества.

Цвеклото е друга стратегическа храна за зимата. То е най-богатият източник на калий, манганови соли, органични киселини и основи. Цвеклото подобрява функцията на черния дроб и бъбреците, предотвратява авитаминозата. Цвеклото понижава кръвното налягане, възпрепятства склерозата.

То извежда солите от тежките метали, от чието отделяне страдат жителите на градовете, дишащи изгорели газове от колите. Цвеклото регулира мастния метаболизъм, способства за кръвообразуването и предотвратява рака.

Цвеклото може да бъде съхранявано за продължително време, без да се консервира. Бульон от 1.5 килограма настъргано цвекло, поставен в буркан и в хладилник, се препоръчва да се яде една седмица. Няколко лъжици на ден са перфектно лекарство и прекрасна гарнитура за месо. В 100 грама цвекло се съдържа толкова пектин, колкото в 3 моркова или в 2 лука. Пектинът отстранява от организма отровните и канцерогенни вещества.

Слънчогледовото олио пък е основният доставчик на добрите мастни киселини. Две супени лъжици на ден са залог за здраво сърце, мозът и кръвоносни съдове. Полезни са също и семената на слънчогледа. Те съхраняват „живите“ компоненти, пише в. „Минаха години“.

По съдържание на протеини слънчогледовите семена са по-богати от яйцата. В 100 грама слънчоглед се съдържат протеини, колкото в 140 грама лешници или в 500 грама говеждо месо.

И накрая в който и да е сезон не забравяйте – яжте колкото се може повече плодове и особено зеленчуци.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.