Природолечение с вода

0
1531

Човекът е произлязъл от водата. Тялото ни съдържа огромно количество вода, което само в мозъка достига 86%. За никого не е тайна, че водната течност е изключително необходима за поддържане на нормалните жизнени процеси. Тя изпълнява както охлаждаща и прочистваща функция, така и функцията на разтворител на хранителни вещества. Когато тялото не се прочиства, в бъбреците започват да се отлагат песъчинки, които постепенно се уголемяват, докато не станат отливъчни камъни. Друга опасност при липса на достатъчно количество вода в организма са кристалите, които се образуват в бъбречното легенче. Отлагането им там дразни и причинява възпаление, което води до пиелонефрит или възпаление на бъбрека. В 90% от случаите пиелонефритът е причинен от камъни в бъбреците. От друга страна, бъбречното възпаление често води до хипертония, която причинява инфаркт и инсулт.

Трябва да сме наясно, че приемаме и изхвърляме вода от организма си не само чрез отделителната система, но и чрез кожата и косата си. Нормалното количество вода, което трябва да поемаме дневно, е 2 литра. Пиенето на достатъчно вода поддържа регулиращата ренин-ангиотензинова система, която се нуждае от достатъчно вода, така както и водната мелница. Заблуда е, че хипертониците и сърдечноболните трябва да ограничават приема на течности. Ограничаването на водата крие опасност от задълбочаване на болестното състояние. За тях се препоръчва да пият същото количество вода, но на малки порции, на гладно и при всяка възможност да приемат чай или топла вода.

Не бива да се тревожим за задържането на вода в организма. Истинският риск за задържане на вода в тялото възниква при употреба на прекомерно количество готварска сол в храната – натрият има свойството да задържа течности в тялото. Трябва да се има предвид, че течности като алкохол и кафе не набавят нужното количество вода на тялото, а напротив – дехидратират го. Добре е консумацията на тези течности да бъде съпроводена и с пиене на вода.

Подсладените напитки пък съдържат захар, други въглехидрати, аромати и изкуствени оцветители, които не утоляват, а засилват жаждата. Млякото и млечните продукти не са напитки. Те спадат по-скоро към т. нар. течни храни.

Приемането на по-голямо количество вода дава живот на цялото ни тяло – органи, кожа, коса, и не само влияе добре на организма ни, но ни прави и по-жизнени и красиви.

Можете да научите повече за природолечението с вода от книгата на д-р Атанас Михайлов „Въведение в природолечението” (ИК „Изток-Запад”).

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.