Яжте броколи – сърцето го обича

Сърцето ви обича броколито. Това е един от малкото зеленчуци, за които учени и лекари твърдят в един глас, че допринасят за значителното намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

Това твърдение бе доказано още веднъж чрез седем проучвания, обхванали над 100 000 участници.

Те показали, че при хората, чието меню най-често включва броколи, чай, лук и ябълки (това са все храни, богати на флавоноиди), рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 20 процента по-нисък.

Флавоноидите наброяват повече от 6000 растителни хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. Те са отговорни за красивите им цветове. Освен това обаче са отговорни и за ползите им за човешкото здраве.

Броколито съдържа и друго полезно съединение – organosulfur. Той съдейства за активиране и стабилизиране на антиоксидантите в организма и механизмите за детоксикация. Серни вещества, които се отделят в резултат на рязането, дъвченето или изваряването на зеленчука, повишават способността на черния дроб да произвежда ензими. Те неутрализират потенциално токсични, стимулиращи раковите заболявания.

Броколите е полезно и срещу рака на стомаха, твърдят японски учени. Яденето дневно на 70 грама бейби броколи в продължение на два месеца може да защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата и рака на стомаха.

Пресните броколи съдържат голямо количество сулфорафан. Това е естествен биохимикал, който отключва производството на ензими в стомаха. Те от своя страна защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления.

Броколите съдържа два пъти повече витамин С от портокала. Богато е на калций, калий. Една чаша сготвено броколи съдържа само 50 калории, което го прави идеална храна за вашата диета. Създава чувство за ситост без да подува стомаха. Можете да го консумирате на салата, задушено на пара или да го прибавите в зеленчуков сос.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни