Шаолински методи за крепко здраве

0
1810

Имаш ли смелостта да свършиш нещо, то вече е свършено.

Конфуций

Когато чуем някой да говори за Шаолин, обикновено правим асоциации с известния манастир от едноименното селце в сърцето на Китай, недалеч от окръг Джънджоу, административен център на централната провинция Хънан. Манастирът Шаолин е построен през 495 г., по време на управлението на император Сяо `уън (464-549). Под неговото управление (най-стабилното и плодотворното в периода на Южните династии) били основани няколко хиляди будистки манастира. Сяо `уън бил любител на философията и поезията, голям меценат на поети и художници, а наред с многобройните будистки храмове учредявал и редица университети. Именно той отменил животинските жертвоприношения и екзекуциите. В това време на разцвет на културата в Китай, няколко десетилетия след основаването на манастира Шаолин в едноименното селце, се установил индийският монах на име Бодхидхарма. В Китай той е по-известен като Дамо – 28-мият патриарх в индийската линия и първият китайски патриарх на чан (дзен).

Според традицията, след като бил провъзгласен за новия патриарх в Индия, той отишъл в съседен Южен Китай и след кратък и неуспешен опит да разпространи учението там започнал да пътува из Северен Китай. В крайна сметка се установил в Шаолин, където неуморно упражнявал цели девет години дзуочан (дзадзън) – медитация в седяща поза. Откакто Бодхидхарма се установява в будисткия манастир в селцето, около храма и неговите обитатели постоянно се създават нови и нови митове и легенди. Един от най-разпространените и днес митове сред западните общества е, че учението Шаолин се свежда само до бойните изкуства (в частност кунг фу – редно е да отбележим, че правилният термин е кунфу). За да стане майстор, всеки ученик от манастира рано или късно преодолява тази представа. Той се научава да се вслушва в тялото си, да го уважава и да използва пълните му възможности. Осъзнава също, че мисленето е това, което дава на тялото енергия – именно то обаче му я и отнема. Всеки ученик в манастира Шаолин разбира в някакъв период от обучението си още и че може да контролира с мисъл себе си и обкръжението си, както и че единствено то го прави непобедим.

Как да постигнем това по сравнително лесен и бърз начин ни учи Бернхард Мьощъл в своята книга „Шаолин” (ИК „Изток-Запад”). Той ни обяснява как човек може в крайна сметка да избегне битката, но въпреки това да победи с помощта на 13 житейски принципа. Те ще помогнат на всеки да се справя по-добре с напрежението и умората, със стреса, изискванията и задълженията на работното място, а и в личния живот. Принципите на Шаолин ще изпълнят живота ни с енергия и сила. С помощта на тези простички правила можем да постигнем яснота по отношение на себе си, на способностите си и начина си на мислене, стига самите ние да сме готови за това.

Повече по темата можете да видите тук.