Спортувайте заедно с вашите деца

Мина първи юни. Поредният празник, когато семейството се събира, родителите обръщат внимание на своите деца, купуват им подаръци и играят с тях навън. Може би, а може би не, кой знае?

Разхождали ли сте се скоро в парка? А забелязахте ли, че повечето родители седят и „чоплят семки”, подвиквайки след децата, които би трябвало да се забавляват сами. Нали са навън, да играят, какво повече искат.

Децата искат и имат нужда от пример. В дебелите книги по педагогика пише, че в повечето случаи децата копират родителите си. Какъв по-лесен начин да ги запалим да спортуват, да се движат и да се грижат за себе си, ако не чрез личен пример?

Възрастта на детето няма значение. Може би сте чували, че вече дори и бебета правят упражнения и се забавляват с мама и/или татко на занимания по бебе йога, плуване и гимнастика. Колкото по-голямо е детето, толкова по-големи са възможностите за спорт. Целта не е да направите от вашето дете професионален спортист, а просто го научете да обича движението и да се забавлява със спорт. Да знае, че спорът е здраве и е неразделна част от нашето ежедневие.

Покрай софийските училища има плакати приканващи децата „ Излез от нета, играй навън”. Инициативата е чудесна, но може би ще бъде по ефективна и смислена, ако е насочена към родителите. Самите деца без подкрепата на родителите си трудно биха се заинтересували от подобна кампания.

Ето и няколко идеи, как бихте могли да накарате децата си да спортуват повече и да бъдат по-активни през лятната ваканция:

1. Когато имате възможност се включвайте активно в заниманията на децата. Каквото и да измислят, просто участвайте, не е задължително да е някаква определена игра. Доверете се на фантазията на детето и се забавлявайте.

2. Използвайте игрите, за да научите вашето дете, че понякога може и да губи, но загубата само би го направило по-добро, по-силно и по-упорито.

3. Припомнете си игрите от вашето детство – скачане на ластик, дама, ръбче, гоненица, криеница, народна топка – може би вашето дете все още не ги познава.

4. Ако имате умения в даден вид спорт, не се притеснявайте да ги покажете пред вашите деца. Със сигурност ще ви се възхитят, а може дори и да искат да последват вашия път.

5. Опитайте се да откриете интересите, а защо не и таланта на вашето дете. Ще ви бъде много по-лесно да го накарате да предпочете игрите пред компютъра.

И все пак, оставяйте на децата свободата и времето да се „ровят” и в нета. Това е бъдещето, всички говорят за него и е много важно да те има във всички социални мрежи, за да си модерен. Но нека знаят, че има и друга алтернатива, която и вие предпочитате.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни