Топ 10 на най-вредните храни и напитки

0
2053

Американските диетолози смятат, че най-вредните за здравето на човека храни са солта, захарта, маслото и продуктите от бяло брашно.

Солта е главният причинител на сърдечно-съдови заболявания. Тя повишава налягането. Пазете се и от солта, скрита в различните сосове и заливки.

Специалистите обаче посочват и здравословните алтернативи не само на солта, но и на останалите вредни продукти. Така например те предлагат да се избавим от солта за сметка на подправките.

Захарта влияе на килограмите, на кръвната захар и предизвиква колебания в нивото на инсулин в кръвта. Вместо захар можете да използвате мед. Природният продукт не води до напълняване и е един от най-здравословните.

Маслото съдържа наситени мазнини, които са вредни за сърцето. Освен това маслото е много калорично. Едва ли има някой, който да не знае, че от него се напълнява. Можем да го заменим със зехтин или ленено олио.

Продуктите от бяло брашно са въглехидратни храни. Всички полезни вещества от брашното изчезват по време на смилане на зърното. Затова е по-добре да ядем спагети или хляб от пълнозърнесто брашно.

Сладкишите са другите храни, които не е зле да избягвате. Те увеличават теглото, защото в тях има много калории, но малко полезни вещества. Ако организмът ви “иска” сладко, опитайте се поне ограничите употребата на захар.

 

Алкохолът е следващият вреден продукт. Не пийте повече от 100 мл алкохол дневно, съветват специалистите. Той съдържа много калории и пречи на организма да усвоява витамините. Най-здравословният вариант е червеното вино.

Наситените мазнини. Те се съдържат в месото, кашкавала, пилешката кожа и сладоледа. Увеличават холестерола и теглото.

Кренвирши също не приспадат към полезните храни. Още повече, че на днешно време няма кренвирши от месо.

Безалкохолни напитки са особено вредни. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Изхвърлете ги от менюто си най-добре.

Чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго, освен проблеми. Свинската мас също трябва да я изключите от менюто си. Свинското по принцип е тежко месо и не носи нищо на организма.

Пастетът е друга въобще неполезна храна. Той се прави от смляни остатъци от кланицата – сланини, кожи, кокали и т.н. Шпековият салам пък се прави се от сланина и месни остатъци. Също се счита за вреден.

източник gotvach.bg