Връзката между диабета и алкохола

  Как алкохолът влияе на кръвната захар?

Начинът, по който алкохолът повлиява кръвната захар, се определя от това колко пием, кога и какво сме яли, какво е състоянието на диабета ни – добре контролиран ли е или не.

* За безобидни се приемат количества до една бира, чаша-две вино или едно малко питие концентрат (30 мл).
*  Когато пиете алкохол по някакъв повод заедно с храна, която е  „добра“ за вашата кръвна захар, обикновено това има малък, пренебрежим ефект върху общото ви състояние. Това е най-безопасният начин да се наслаждавате от време на време на чаша хубаво питие.
* Когато пиете алкохол на гладно, макар и в малки количества, е опасно, защото може да предизвика внезапен спад на кръвната захар.
* Ако сте чест консуматор  и ежедневно приемате над 2 питиета алкохол независимо дали с храна или без, кръвната ви захар ще бъде трудно контролируема и ще бъде висока. Ако срещате затруднения при намаляването на алкохолната консумация, обърнете се към вашия лекуващ лекар за съвети и препоръки как да се справите с това.

Алкохол и диабет – основни правила:

Никога не пийте алкохол на гладно, винаги го съчетавайте с храна.

Тествайте кръвната си захар преди консумация на алкохол. Ако е ниска, недейте да пиете. В случай че поводът е такъв, че не искате да пропуснете да пиете едно питие, тогава похапнете нещо, което да покачи кръвната ви захар, преди да пиете.

Ако сте пили алкохол повече от допустимите граници, тествайте кръвната си захар преди лягане. Обикновено в тези случаи захарта ви е ниска и е препоръчително да похапнете нещо, което да я покачи преди сън.

Бъдете внимателни, следете тялото си. Симптомите на ниска кръвна захар могат да наподобяват тези на замайване от алкохол. Ако имате дори малко съмнение, непременно уведомете някого в близост до вас, че имате диабет. В случай на спешност това е от особено голямо значение.

Не пийте алкохол преди, по време или веднага след физическо натоварване.

Не забравяйте, че алкохолът е празни калории, които по принцип са вредни за състоянието ви и трябва да ги изчислите в дневния си калориен прием.

Не превишавайте разумните граници за един ден – едно питие за жени и максимум две за мъже.

Ако обичате да пиете алкохол, смесен с други напитки, изберете нискокалоричните им варианти. Избягвайте силно подсладени напитки, сокове и сиропи.

д-р Мария Цветкова / doctoronline.bg

Related Articles

Здравословни рецепти с царевично брашно, които не трябва да пропускате

Царевично брашно е универсална и питателна съставка, идеална за всяко ястие. То се произвежда от фино смляно царевично брашно и може да се използва...

3 вкусни здравословни рецепти с райска ябълка, които да добавите към седмичното си меню

Вероятно сте чували някога за райската ябълка? Това е сладък и сочен плод, който напоследък си проправя път към рафтовете на повечето магазини за...

Отслабване със суров ориз – ето какво трябва да направите

Борите се да свалите излишните килограми? Не сте сами. Но знаете ли, че включването на суров ориз в диетата ви може да ви помогне...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
694ПоследователиПоследвай ни

Последни