“Здравето ви не е въпрос на късмет или случаен шанс, а осъзнат избор” – Част II

jena-se-hrani-zdravoslovno Магдалена Пашова по образование е холистичен нутриционист или както тя определя сама себе си – „хранителен терапевт”. В практиката си тя консултира своите клиенти на живо и по скайп, като основната й цел e да вдъхнови хората да започнат цялостна грижа за себе си, да подобрят здравето, фигурата и усещането си за самите себе си. Завършила е Canadian School of Natural Nutrition. Може да видите нейни статии в рубриката “Храна за тялото и душата“ в списание „Жената днес”, списание “Go bio”, сп. „9 месеца”, както и ценна информация и рецепти в блога й Naturelita и в сайта Момичетата от града.

Вижте защо въпреки многото информация за храненето в Интернет, хората предпочитат да потърсят нутриционист, за да променят навиците си, защо млякото не е подходящо при недостиг на калций, защо за добрата фигура е важно какво ядеш, но и в какви условия се храниш, каква е връзката между състоянието на системата за здравеопазване в САЩ и хранителната им индустрия и защо специалистите по медицина в България, които желаят да изучават науката за хранене трябва да търсят образование и специализация в чужбина, както и още много интересни и полезни факти за храненето.

10. Съществува дебат по отношение на това дали наистина е важно човек да се храни с био храни или това са излишни разходи. Какво е твоето мнение? Заслужава ли си човек да инвестира повече пари в храненето си?
Само допреди 50-тина години химикалите, които присъстват в много от днешните храни, ги е нямало. Човешкото тяло не може да се научи за толкова кратък период да преработва успешно тези химикали. Те се натрупват в тялото и в един момент блокират нормалното протичане на процесите. Определено си заслужава да се инвестира в по-чиста храна.

11. В книгата „Ензимният фактор” японският гастроентеролог д-р Хироми Шиния казва, че ако хората можеха да видят храносмилателната си система отвътре, щяха да внимават много повече с храната. Не е ли това една от основните причини за нездравословните хранителни навици на хората – че ефектът от храната не е от днес за утре, а става с натрупване? Когато се появи болката и необходимостта от лечение, вече е много късно.
Много хора си мислят, че се чувстват добре, но е факт, че в днешно време голяма част от тези хора дотолкова са свикналис чувството на дискомфорт, че въобще не го отразяват. Например, честа поява на главоболие, хроничната умора, предменструалният синдром и болезненият цикъл при жените, констипацията са неща, които се приемат едва ли не за нещо нормално, но всички те са симптоми, че нещо не е наред в организма и често коренчето на проблема е именно в хранителните навици. Много от хората просто не са си „в телата”. Те не отчитат предупредителните сигнали.
Тялото ни е много умен механизъм. Когато нещо не е наред, то подава сигнали все едно почуква по вратата. Ако много време не му обърнем внимание, то просто ще спре да почуква и направо ще избие вратата.

12. Според мои приятели, да се опитваш да се храниш здравословно не е само по-голям разход в бюджета ти, но и още един натоварващ фактор в така или иначе натовареното ежедневие, защото означава да мислиш за още едно нещо, вместо просто да вземеш каквото ти попадне от супермаркета. Как ще коментираш това?
Ще дам един пример с фотографа Питър Менсъл, който обиколил света и направил серия от снимки на семейства от различни страни и храната, която консумират в продължение на една седмица. Много бил учуден, когато в едно мексиканско семейство жената била медицинско лице, а давала на децата си да пият Кока-кола в огромни количества на всяко ядене- общо 33 л за седмица. Когато я попитал не знае ли, че това е вредно, тя отговорила, че щом правителството е разрешило тази напитка да се продава в магазините, не би трябвало да има проблем. Хората трябва да разберат, че хранителната индустрия е в по-голямата си степен ИНДУСТРИЯ и много малко има общо с концепцията за „хранителен”. Не можем да променим корпорациите, които търсят колкото се може по-голяма печалба и слагат в храната вещества като натриев глутамат, за да подсилят вкуса, но е наша отговорност да се информираме сами и да мислим за собственото си здраве. За една голяма корпорация е по-изгодно да си плати глобата от 250 лева за неспазено изискване по отношение на продуктите, отколкото да промени самото производство.

13. Какви хора те търсят? Такива, които искат да отслабнат, хора със здравословен проблем или такива, които са осъзнали, че е важно да се хранят здравословно?
И трите случая ги има. Но съм забелязала, че все повече хора започват да се интересуват от здравословно хранене. Обикновено първо идва жената от семейството, а впоследствие и мъжът йзапочва да се интересува и да открива ползите от пълноценното и балансирано хранене. Най-често хората започват да се интересуват от здравословното хранене на възраст между 30 и 45 години. Това са моите наблюдения.

14. Каква е тенденцията в храненето в световен мащаб?
В Европа най-голямо търсенето на био продукти има във Франция и Германия. Иначе като всяка една глобална тенденция, и здравословното хранене тръгва от Щатите. От там тръгна junk food, сега от там тръгва и healthy food движението.Тъй като те стигнаха дъното по отношение на развитие на заболявания вследствие на лошо хранене. Те са на ръба на медицински банкрут, до такава степен е изтощена системата им на здравеопазване. Миналата седмица имаше една интересна онлайн конференция на Института по Хранене и Психология (Institute for the Psychology of Eating), в която се изказаха над 50 водещи специалисти в областа на храненето и медицината. Представиха стряскаща статистика, че всяко трето дете в САЩ има алергия, астма, аутизъм или диабет. Това са бъдещите възрастни в Щатите и политиците им осъзнават, че ако нещата не бъдат променени, ситуацията в страната ще бъде катастрофална в бъдеще, защото няма да имат жизнеспособно население.
Magdalena-Pashova
15. Важно ли е студентите по медицина да изучават наука за храненето?
Да, важно е. В България се учи Диетика един семестър, което е крайно недостатъчно. Ако иска един българин да се обучава в тази сфера, трябва да отиде в специализираните институти в Англия, САЩ или Канада. В България все още има диетолози, които разпространяват изключително остарели схващания, че ако страдаш от дефицит на калций, трябва да консумираш повече млечни продукти, което въобще не е така. В млякото има калций, но то е с високо ниво на киселинност и тялото се опитва да възвърне алкалността в организма като извлича алкални елементи от костите – именно калций, тоест ситуацията при хора с остеопороза се влошава още повече с повишаване на консумацията на млечни продукти.

16. Вярно ли е, че сусамовият тахан е сред най-добрите източници на калций?
Да, той се усвоява много добре от организма за разлика от калция в млякото.

17. Къде би трябвало да бъде мястото на нутриционистите (специалистите по хранене) – в системата на здравеопазване, тоест в поликлиники и болници или във фитнес центрове и други места, които са предназначени за поддържане на добра фигура?
Науката за хранене е липсващо звено в цялостната грижа за здравето. В Канада, където е моят институт, специалисти по хранене има във фитнес и спа центрове, в центрове за красота и въобще навсякъде, където се работи в посока превенция на здравето. Специалистът по хранене може да изготви пълноценно меню за детски градини и училища, както и за заведения, които са ориентирани към по-природосъобразно хранене. Не на последно място, правилното хранене може да подпомогне лечението, когато вече има изразена болестна симптоматика, така че би следвало да се търси партньорство между лекари и нутриционисти.

18. Какво е твоето пожелание към тези, до които ще достигне интервюто?
Да осъзнаят, че собственото им здраве не е въпрос на късмет или случаен шанс, а осъзнат избор, който правят чрез начина си на живот – хранене, движение, почивка, контрол на стреса и начина на мислене.

Интервюто взе: Мария Димитрова

Източник: Forum der Medizin

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни