Кои са осемте етапа на йога?

disha-po-vreme-na-yoga Йога е древно изкуство, което води разсеяния и разпилян ум до вглъбено, подредено състояние. Подобно на художествена композиция или нотен текст, то учи хората да търсят божественото чрез усърдна работа върху себе си. Практикуващите йога я определят като приобщаване на човешката душа към божественото. Йогините твърдят, че по природа човек има три основни качества: просветление (саттва), действие (раджас) и инертност (тамас). Съответно всеки от нас е дарен с ум (манас), интелект (буддхи) и его (ахамкара), познати под сборното читта (съзнание). Именно читта е източникът на мисленето, разбирането и действането, казват йогините.

Йога е сложна система, разгръщаща се на осем етапа – яма, нияма, асана, пранаяма, пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи. Въпреки че са разглеждани поотделно, всички те са обединени в едно цяло, подобно на дървото, което има корени, ствол, клони, листа, кора, мъзга, цветчета и плодове. Както дървото е съвкупност от всички тези компоненти, така и йога се формира от всичките си осем етапа.

picture_405
В своя труд „Светлина върху пранаяма“ (ИК „Изток-Запад“) видният йогин и автор на „Светлина върху йога“ Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар разглежда осемте етапа на йога, като поставя акцент върху йогическото изкуство на дишането – пранаяма.

Пранаяма, пише Айенгар, е съзнателно удължаване на вдишването, задържането на дъха и издишването. Вдишването е своеобразен акт на приемане на изначалната енергия под формата на дихание. Задържането на дъха е начин енергията да бъде задържана от човека. При издишването всички емоции и мисли се освобождават заедно с дъха. В този момент, когато белите дробове са празни, практикуващият пранаяма отдава индивидуалната енергия – „аз“ – на изначалната енергия Атма.

Пранаяма, заедно с яма, нияма и асана, са основните части на йога на действието (карма), която поддържа здравето на тялото и ума. Заедно с пратяхара и дхарана, пранаяма е част и от йога на знанието (джнана), докато дхяна и самадхи помагат на практикуващите да влеят своите тяло, ум и разум в океана на Аз-а. Това е йогата на предаността и любовта – бхакти. Трите потока на карма, джнана и бхакти се сливат в общото понятие йога и в него губят своята идентичност. Практикуването на четвъртия етап на йога обаче – пранаяма, развива устойчив ум, силна воля и правилна преценка. „Светлина върху пранаяма“ е едно от най-добрите практически ръководства на тази тема в света. В нея Айенгар разглежда дихателната система както от гледна точка на анатомията, така и на древните йогически текстове. Засегнати са теми като надита, чакри, бандхи, биджа мантри и др., а освен тях, за тези, които практикуват сериозно изкуството на йога, има и подробна 200-седмична програма, богат снимков и илюстративен материал.

Повече по за пранаяма можете да научите тук.

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни