Кои са осемте етапа на йога?

0
1421

disha-po-vreme-na-yoga Йога е древно изкуство, което води разсеяния и разпилян ум до вглъбено, подредено състояние. Подобно на художествена композиция или нотен текст, то учи хората да търсят божественото чрез усърдна работа върху себе си. Практикуващите йога я определят като приобщаване на човешката душа към божественото. Йогините твърдят, че по природа човек има три основни качества: просветление (саттва), действие (раджас) и инертност (тамас). Съответно всеки от нас е дарен с ум (манас), интелект (буддхи) и его (ахамкара), познати под сборното читта (съзнание). Именно читта е източникът на мисленето, разбирането и действането, казват йогините.

Йога е сложна система, разгръщаща се на осем етапа – яма, нияма, асана, пранаяма, пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи. Въпреки че са разглеждани поотделно, всички те са обединени в едно цяло, подобно на дървото, което има корени, ствол, клони, листа, кора, мъзга, цветчета и плодове. Както дървото е съвкупност от всички тези компоненти, така и йога се формира от всичките си осем етапа.

picture_405
В своя труд „Светлина върху пранаяма“ (ИК „Изток-Запад“) видният йогин и автор на „Светлина върху йога“ Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар разглежда осемте етапа на йога, като поставя акцент върху йогическото изкуство на дишането – пранаяма.

Пранаяма, пише Айенгар, е съзнателно удължаване на вдишването, задържането на дъха и издишването. Вдишването е своеобразен акт на приемане на изначалната енергия под формата на дихание. Задържането на дъха е начин енергията да бъде задържана от човека. При издишването всички емоции и мисли се освобождават заедно с дъха. В този момент, когато белите дробове са празни, практикуващият пранаяма отдава индивидуалната енергия – „аз“ – на изначалната енергия Атма.

Пранаяма, заедно с яма, нияма и асана, са основните части на йога на действието (карма), която поддържа здравето на тялото и ума. Заедно с пратяхара и дхарана, пранаяма е част и от йога на знанието (джнана), докато дхяна и самадхи помагат на практикуващите да влеят своите тяло, ум и разум в океана на Аз-а. Това е йогата на предаността и любовта – бхакти. Трите потока на карма, джнана и бхакти се сливат в общото понятие йога и в него губят своята идентичност. Практикуването на четвъртия етап на йога обаче – пранаяма, развива устойчив ум, силна воля и правилна преценка. „Светлина върху пранаяма“ е едно от най-добрите практически ръководства на тази тема в света. В нея Айенгар разглежда дихателната система както от гледна точка на анатомията, така и на древните йогически текстове. Засегнати са теми като надита, чакри, бандхи, биджа мантри и др., а освен тях, за тези, които практикуват сериозно изкуството на йога, има и подробна 200-седмична програма, богат снимков и илюстративен материал.

Повече по за пранаяма можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.