Пилатес – ползите от него

Докато някой фитнес уред събира прах вкъщи, защото е счупен или вече ни е омръзнал, други методи за упражнения издържат на изпитанието на времето и печелят лоялни последователи. Един от тях е пилатесът – фитнес система от упражнения, разработена през 1920 г. от Джоузеф Пилатес, но става популярна по света от 1980 г. насам.
Днес пилатесът е един от най-модерните и популярни методи за поддържане и стягане на фигурата, отслабване и разтоварване от стреса.
Какво е пилатес и какви са ползите от него? Пилатесът е система от упражнения, които ангажират ума и тялото чрез серии от контролирани движения. Те допринасят за т. нар. динамично напрежение.
Динамичното напрежение описва акт на упражняване на мускули срещу мускули – начин на упражняване, насърчаван от фитнес гуруто Чарлз Атлас, съвременник на Джоузеф Пилатес. Пилатесът спомага динамичното напрежение и позволява движенията да се сливат едновременно.
Идеята на Джоузеф Пилатес при създаването на системата от упражнения е увеличаването на гъвкавостта и силата на трениращия, но осъзнавайки, че здравият ум и тяло са взаимосвързани и зависят един от тях.

Днес пилатес измества традиционните упражнения за вдигане на тежести, като се смята за също толкова ефективен начин за повишаване на мускулния тонус и изграждане на физическа и духовна сила.
Има ли разлика между пилатес и йога?
Въпреки че и двата метода използват подобни пози и се съсредоточават върху дишането, пилатесът и йогата са доста различни.
Целта на пилатес е да се повиши основната сила на тялото: на коремните мускули, долната част на гърба и седалището. Освен това включва и задълбочена работа върху постелка и уреди.

Йогата често се счита по-скоро като начин на живот. Методът не само включва целенасочени упражнения, но също така обръща внимание на хранене, дишане, релаксация и медитация.
Въпреки че пилатесът ангажира както тялото, така и ума, той не се стреми да обедини двете, както йогата прави.
Динамичното напрежение в пилатес упражненията допринася за укрепване на мускулите, докато разтягането на тялото помага за по-голяма гъвкавост.

Повечето пилатес упражнения се изпълняват върху постелка. Всяко движение е предназначено да се прави в пълна концентрация. Практикуващият  трябва да се фокусира върху правилната позиция на тялото и да обръща внимание на това как чувства тялото си.
Този концентриран контрол върху ума помага за предотвратяване на травми и увеличава ефективността от упражненията, като гарантира, че няма забравен или пренебрегнат мускул.
Често при изпълнението на едно и също упражнение се работи върху множество мускули. Натискът е ефективен за раменете, гърдите, ръцете и горната част на гърба, докато разтягането за прасците и раменете.
Въпреки ползите, пилатес има и някои ограничения и недостатъци. Програмата например не предоставя сърдечно-съдови ползи от аеробни упражнения. Ако трениращият иска да получава и такива, той може да съчетава пилатес с друга форма на аеробна дейност, полезна за сърдечно-съдовото здраве.
Тъй като пилатес не помага за създаване на „огромна“ мускулна маса, не е целесъобразна система за културисти.
Лекарите съветват хората, които страдат от остеогенеза имперфекта, остеопороза, болест на Пагет, остеомалация или друго състояние, свързано с костни нарушения, да практикуват пилатес само с професионална консултация.

източник puls.bg

 

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни