Пилатес – ползите от него

Докато някой фитнес уред събира прах вкъщи, защото е счупен или вече ни е омръзнал, други методи за упражнения издържат на изпитанието на времето и печелят лоялни последователи. Един от тях е пилатесът – фитнес система от упражнения, разработена през 1920 г. от Джоузеф Пилатес, но става популярна по света от 1980 г. насам.
Днес пилатесът е един от най-модерните и популярни методи за поддържане и стягане на фигурата, отслабване и разтоварване от стреса.
Какво е пилатес и какви са ползите от него? Пилатесът е система от упражнения, които ангажират ума и тялото чрез серии от контролирани движения. Те допринасят за т. нар. динамично напрежение.
Динамичното напрежение описва акт на упражняване на мускули срещу мускули – начин на упражняване, насърчаван от фитнес гуруто Чарлз Атлас, съвременник на Джоузеф Пилатес. Пилатесът спомага динамичното напрежение и позволява движенията да се сливат едновременно.
Идеята на Джоузеф Пилатес при създаването на системата от упражнения е увеличаването на гъвкавостта и силата на трениращия, но осъзнавайки, че здравият ум и тяло са взаимосвързани и зависят един от тях.

Днес пилатес измества традиционните упражнения за вдигане на тежести, като се смята за също толкова ефективен начин за повишаване на мускулния тонус и изграждане на физическа и духовна сила.
Има ли разлика между пилатес и йога?
Въпреки че и двата метода използват подобни пози и се съсредоточават върху дишането, пилатесът и йогата са доста различни.
Целта на пилатес е да се повиши основната сила на тялото: на коремните мускули, долната част на гърба и седалището. Освен това включва и задълбочена работа върху постелка и уреди.

Йогата често се счита по-скоро като начин на живот. Методът не само включва целенасочени упражнения, но също така обръща внимание на хранене, дишане, релаксация и медитация.
Въпреки че пилатесът ангажира както тялото, така и ума, той не се стреми да обедини двете, както йогата прави.
Динамичното напрежение в пилатес упражненията допринася за укрепване на мускулите, докато разтягането на тялото помага за по-голяма гъвкавост.

Повечето пилатес упражнения се изпълняват върху постелка. Всяко движение е предназначено да се прави в пълна концентрация. Практикуващият  трябва да се фокусира върху правилната позиция на тялото и да обръща внимание на това как чувства тялото си.
Този концентриран контрол върху ума помага за предотвратяване на травми и увеличава ефективността от упражненията, като гарантира, че няма забравен или пренебрегнат мускул.
Често при изпълнението на едно и също упражнение се работи върху множество мускули. Натискът е ефективен за раменете, гърдите, ръцете и горната част на гърба, докато разтягането за прасците и раменете.
Въпреки ползите, пилатес има и някои ограничения и недостатъци. Програмата например не предоставя сърдечно-съдови ползи от аеробни упражнения. Ако трениращият иска да получава и такива, той може да съчетава пилатес с друга форма на аеробна дейност, полезна за сърдечно-съдовото здраве.
Тъй като пилатес не помага за създаване на „огромна“ мускулна маса, не е целесъобразна система за културисти.
Лекарите съветват хората, които страдат от остеогенеза имперфекта, остеопороза, болест на Пагет, остеомалация или друго състояние, свързано с костни нарушения, да практикуват пилатес само с професионална консултация.

източник puls.bg

 

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни