Потиснете глада с аеробика

  60 минути аеробика потиска апетита повече от 90-минутно вдигане на тежести. Причината се крие в освобождаването на два хормона – грелин и пептид УУ, показа изследване.

Ползите от аеробните упражнения не се ограничават само до намаляването на апетита и свалянето на излишни килограми. Този вид физическа активност има благоприятен ефект върху цялото тяло…

Преди започването на каквато и да е форма на аеробни тренировки обаче е необходима консултация с личния лекар, ако е наличен определен здравословен проблем. Медицинското лице трябва да прецени сегашното състояние на пациента и да даде препоръки кога и какъв тип упражнения са целесъобразни за практикуване, като се имат предвид фактори като възраст, тегло, разположение на духа и др. Ако човек има наднормено тегло, лекарят може да предложи лека форма на аеробни тренировки. При нормални килограми, лекарят ще провери други жизнено важни функции на организма, преди да препоръча умерени до интензивни аеробни упражнения.

Ето и няколко конкретни ползи от практикуването на аеробика…

Редовните аеробни упражнения намаляват рисковете за здравето – от диабет, висок холестерол, до високо кръвно налягане, както и предотвратяване на остеопороза и дегенеративни заболявания на костите.

Аеробиката помага за развиване на сърдечно-съдовата издръжливост, като същевременно тренира и мускулите на тялото.  Практикуването на подобен тип упражнения има благоприятен ефект и за ставите, белите дробове, кръвообращението, както и за психическото ни здраве.

Тази форма на упражняване ни прави по-издръжливи и енергични, както и стяга, оформя и тонизира тялото. Според медицински изследвания, редовната аеробна активност увеличава производството на ендорфини, хормоните на щастието, което повишава настроението и ни прави по-малко тревожни или депресирани. Регулярното практикуване на аеробика ни дава чувство за ангажираност и контрол – две положителни умствени нагласи, които помагат за противодействие на стреса.

Аеробиката подобрява умствените способности на хора, които имат проблеми с паметта, стана ясно от изследване на специалисти от Колумбийския университет в САЩ. Упражненията подобряват умствената дейност като помагат за изграждането на нови мозъчни клетки в участъци от мозъка, свързани с паметта и нейната загуба.

източник puls.bg

Предишна статия
Следваща статия

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни