“Яж, тренирай и обичай” – интервю с Галина Толкингтън ( част 2)

Тя е сертифициран личен треньор на Американската национална спортна и кондиционна асоциация, консултант по здравословно хранене и автор на колекцията с рецепти ‘’Изкуството на истинската храна’’.  Също така пише за български и американски издания и е един от избраните съставители на Women’s Health Big Book of Exercises и автор на наръчника за  възстановяване след раждане Fit Mommy Secrets. Галя разделя времето си между два континента и ръководи тренировъчните и хранителни програми на хора с различни нужди – от отслабване и загуба на мазнини, до анти ейдж и превенция на различни заболявания.

1. Какви са новите тенденции в поддържането на добра форма чрез спорт? Попадала съм на информация, че бързото ходене е по-добро от тичането, защото е по-щадящо към коленните стави. Вярно ли е това? Какъв вид кардио тренировка би препоръчала на човек, който има проблем с коленните стави?

Тенденциите са да се работи със специалисти, които разбират не само от спорт, но и от здраве. Статистиката показва, че 85% от хората, които започват да спортуват, вече имат някаква болка или травма. Това прави всяко занимание със спорт потенциално неблагоприятно, освен ако не се спазват конкретни принципи и правила. Затова има все повече кинезитерапевти и рехабилитатори в нашата професия, затова съвременното ни образование има голям акцент върху т.нар корективно или ресторативно трениране, за да може не само да се движим, но и движението да лекува.

Права си, че бързото ходене е по-щадящо за ставите, защото позволява да се придвижваме активно напред, използвайки силата на мускулите на таза, докато тичането по-скоро прилича на падане напред. Самото тичане не е проблем. Проблемът е, че повечето хора нямат нужния междумускулен баланс и правилна стойка за да тичат с минимален стрес за ставите. Човек с болки в коленете първо трябва да мине оценка при кинезитерапевт, за да се открие източника на болката, да се изготви програма за корективни упражнения и след няколко месеца да се мисли за кардио натоварване. Такъв човек би могъл да плува или да прави упражнения във вода, да ходи обут с правилните обувки, за да минимизира натоварването докато се възстанови тялото.

Също, погрешно е да се мисли, че трябва да се изпълняват кардио упражнения за да сме здрави. Ако редовно упражнявате цялото тяло, това е напълно достатъчно. Има данни, че много интензивните кардио тренировки са потенциално опасни, защото променят начина по който кръвта тече в артериите и може да доведат до нараняване на ендотелиума и съответно до отлагане на калций и холестерол, за да се заздрави мястото.

Знаем много малко за финните механизми на тялото и не бива да предполагаме, че по-усилено трениране непременно е по-добре. Нужно е да се прави разлика между спортуване за спортни резултати и спортуване за здраве. Ходене с интензитет който да повиши пулса от 55 до 70% от максималния е напълно достатъчно да поддържаме здравето си – между другото има значение и колко ходим – повечето специалисти препоръчват поне 10 000 крачки дневно – това е около час и половина ходене. Работещият в офис човек прави толкова крачки за 1 седмица. После отива и тренира тежко – цял ден е седял на стол, после седи седнал на колелото във фитнес и после седнал вдига тежести. Безумно е, че очакваме да сме здрави при такъв подход.

2. Ако някой, който не се е занимавал със спорт до този момент иска да влезе във форма, да отслабне и да стегне мускулите си, каква би трябвало да бъде честотата на тренировките във фитнеса? По какво можем да определим, че е настъпил момента да увеличим или намалим честотата на тренировките?

Повечето хора трябва да започнат с 2 пъти седмично и след месец или два може да преминат на 3 пъти седмично, като натоварват цялото тяло на всяка тренировка. Тренировките трябва да са кратки – 45 минути натоварване със свободни тежести е напълно достатъчно. Няма нужда да се тренира по-често, тъй като мускулите имат нужда от време за възстановяване, а честото трениране повишава апетита и прави отслабването трудно.

Когато спортувате много е трудно да спазвате диета за намаляне на мазнините. Загубата на мазнини идва основно от режима на хранене, тренировките имат за цел да стегнат тялото и да запазят метаболизма висок. Много жени не разбират това и се ядосват, че не отслабват от фитнес, а реално прекаляват и с тренировките и с храненето. Понеже повечето треньори са мъже, а за тях контрола на апетита  не е толкова голям проблем, дамите редовно се чувстват неразбрани и неудовлетворени от резултатите.

3. Какви са най-честите грешки, които хората правят, когато спортуват у дома или във фитнеса без да са се консултирали с инструктор или да са прочели малко повече информация по темата предварително?

Според мен повечето хора тренират твърде леко. Има жени, които считат че 1 кг гиричка е тежест, а чантите с лаптопа им тежат 10 кг.

Друга грешка е да се тренират само мускулите които се виждат в огледалото или които си мислим, че трябва да се стегнат. Примерно мъжете често тренират основно гръдните си мускули и бицепсите, а жените дупето, корема и трицепсите. Такова ‘’накъсване’’ на движенията е нелогично за тялото, което е предвидено за големи движения, с много мускулни групи едновременно, като се координират много стави едновременно. Човекът е предвиден да ходи, да спринтира, да се катери, не да сгъва и разгъва лактите си 50 пъти на ден и да прави 100 коремни преси.

Друга грешка е да разчитаме на кардио уредите да решат проблема с обездвижването и излишните мазнини – тялото трябва да се движи с основните за него движения: всеки трябва да може да прави лицеви опори, да кляка, да се катери, да скача, да ходи правилно. Не говорим да ставаме атлети, а да умеем нещата, които нашия билогичен вид трябва да умее.

4. Едно от нещата, които пречат на някои хора да бъдат постоянни в спазването на определен режим на хранене и спорт е спадането на първоначалния ентусиазъм и мотивация. Какво би ги посъветвала?

Според мен мотивацията пада от липса резултати.  Всеки се нахъсва в началото, защото очаква феноменални трансформации. Ако очакваш, че след месец хранителен режим ще си свалил 5 кг и ще имаш 3 реда плочки на корема и това не ти се случи, лесно ще се демотивираш. Моят съвет е да се поставят реалистични и конкретни цели: повечето хора могат спокойно да отслабнат между 1 и 4 кг месечно в зависимост от това колко излишни мазнини имат.

Друг добър трик е всеки месец да се правят снимки, които да се ползват за сравнение, за да може да се види истински прогрес, а не да се разчита на кантара.

Много успешни хора си поставят цели отвъд теглото и мазнините: например да могат да направят повече лицеви опори или пък да спят по-добре или да са по-продуктивни на работното място – постижения, които не са директно свързани с теглото.

Социалната подкрепа също е много важна –  да имаш тренировъчн партньор или да тренираш в група например. Никой не бива да тренира съвсем сам – дори групата да е в Интернет форум от огромно значение за мотивацията е да си част от цяло общество което се вълнува от здравословно хранене и трениране.

5. Ти пишеш книги с рецепти за здравословно хранене. Имаш ли любима рецепта от тях заради уникалния вкус на ястието или защото я свързваш с някакъв специален момент за теб?

Цялата поредица Изкуството на истинската храна е свързана със специани моменти и голям купон. С Диана се забавляваме много, особено когато няколко приятели са ‘’на терен’’ и чакат да хапнат фотомоделите, хаха. Най-любимата ми рецепта от всички дотук е ябълковият омлет от том 1 – тази рецепта даде началото на всичко което правим и е уникална комбинация от белтъчини и вълшебни празнични аромати!

6. Наближава Свети Валентин. Каква идея би дала за рецепта на „любовно” ястие или десерт? Ти самата празнуваш ли този празник и планирала ли си някаква изненада за мъжа до себе си?

Най-хубавият и лесен десерт е шоколадовият мус с авокадо от том 2, като за отскок ще му прибавим и малко люти нотки. Вземете 2 авокадо, леко омекнали. На бавен огън, стоплете 8 с.л. вода, сложете 8 с.л. кафява захар. Добавете няколко капки натурален екстракт от ванилия. С непрекъснато бъркане добавете 8 с.л. какао на прах и ще получите гладък шоколадов сос. В пасатор, разбъркайте авокадото и получения сос и имате чудесен мус за двама. Може да украсите с прясно бита сметана и да поръсите с чили.

Ние празнуваме с голямо удоволствие и дори вече съм избрала бутилката вино. Ще си бъдем у дома за празника и ще си приготвим бавно печен телешки джолан с доматен сос – много нежна и вкусна рецепта – готви се цял ден на бавен огън. Моят съпруг прави неземен чийзкейк и ще оставя на него честта да приготви десерт.

7. Тъй като пълноценната почивка и насищането на ежедневието с хубави емоции са част от здравословния начин на живот, би ли споделила как обичаш да се забавляваш и да релаксираш в свободното си време?

Толкова си права: балансът е много важен. За мен природата е неизчерпаем източник на енергия и свежест, хармония и мир. Поне веднъж седмично сме на поход в планината, където разтоварвам истински. Обичам да изследвам нови маршрути, например тук пустинята е много интересна и предлага различен тип терен от този, на който се наслаждаваме в България.

Практикувам стречинг и дихателни упражнения, които според мен са в основата на регенерацията на тялото и с огромно удоволствие ходя на масаж и релаксиращи процедури.

Разбира се, забавлявам се и с латино танци, срещи с приятели и приключения с храна – приятно е да изследваш нови кухни, вкусове, пазари, ресторанти. Тук има всякакви култури и кухните им са много интригуващи! Обичам и да чета, ах как обичам да чета, на нощното ми шкафче винаги има 5-6 книги, които чета едновременно, не мога да чета само една.

8. Какво те зарежда с енергия? Има ли някоя мисъл, книга, филм или реална личност, които те вдъхновяват и изпълват с добро настроение и заради това обичаш да ги „държиш на фокус”?

Имам много силна вяра, мисля че това ме зарежда най-много.  Обръщам се към Библията за сила, ежедневно.

Любим филм: ‘’Амели’’, заради начинът по който героинята преживява всеки един момент, сякаш е за първи и последен път.  Чудото на живота се усеща много силно в този филм.

Много ми харесват и филми, където готвенето е централен мотив и специален начин за себеизразяване, като ‘’Гореща вода за шоколад’’ например.

Любим цитат напоследък е свързан много тясно с работата ми и не може да ми излезе от ума: ‘’Първо се движи добре, после се движи често.’’

9.  Планирала ли си вече следващото ти идване в България и какви проекти искаш да осъществиш, когато дойдеш?

Живот и здраве късната пролет с Диана Шингарова ще ви покажем том 5 и 6 от Изкуството на истинската храна, ще направим и няколко Арт ваканции, където да си починем, да творим, да спортуваме и да готвим – много е хубаво да събереш група от хора с близки интереси и да се насладиш на природата с целия и благодат, да се движиш на чист въздух, да готвиш местна храна и да спиш дълбоко всяка нощ.

10. Какво би пожелала на себе си и на хората, които ще прочетат твоето интервю?

Най- вече здраве и смелост да следват мечтите си и да се доверяват на сърцето сиИска ми се повече хора да обръщат внимание на телата си защото ги обичат, не защото не ги харесват.  Желая го и на теб и на тях! Благодаря ти, Мария!

 

ПЪРВА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ  <<< ТУК >>>

 

Още публикации и съвети от Галя може да намерите на следните сайтове: www.artofrealfood.com,

www.eatloveandtrain.com, както и в рубриката й в сайта на Ladyzone:

http://www.ladyzone.bg/search?face_id=908444873.

Ако искате да закупите книги с нейните рецепти от поредицата „Изкуството на истинската храна”, може да ги откриете на сайта на Био магазин „Зелен свят”: http://www.bio-magazin.eu/48-knigi-i-spisania

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни