Трениране по време на настинки

0
1974

Тази година зимата дойде такава, каквато я помним от детските си години – мразовита и бяла, истинска зимна приказка. Разходките навън са изключително освежаващи и приятни, особено когато имаме възможност да влезем на топло, веднага щом усетим, че студът е успял да нахлуе през ръкавиците, якето и шала.

Заради минусовите температури ходенето пеша е доста по-кратко отколкото през пролетта и лятото, но тялото ни има нужда от движение по всяко време на годината. Тренировките на закрито са вариант за компенсиране на намаленото движение навън. Те се отразяват добре на имунитета и настроението ни, защото както знаем движението е здраве, а по време на спорт тялото отделя хормони на щастието. Ако се храним здравословно, спим достатъчно и осигуряваме умерено физическо натоварване на тялото си, така че след тренировка да си тръгнем от залата приятно уморени, а не изтощени, тогава сме изградили една добра защита за тялото си срещу вируси и бактерии.

Ако все пак някой вирус се окаже много упорит и се появят симптоми като хрема, кашлица, температура, дори и най-запалените по фитнес тренировките, трябва да се запитат кога е моментът да спрат с тренирането за известно време, за да дадат възможност на организма да използва цялата си енергия за борбата с вируса.

Няма напълно единно мнение по този въпрос, но правилото за „нагоре от врата/надолу от врата” е най-разпространено.

Защитници на правилото за „нагоре от врата/надолу от врата”

Изследването

Леонард Камински, спортен физиолог към Ball State University, извършва изследване, за да открие как тренировките по време на настинка се отразяват на спортуващите. Доброволците, които били инфектирани с вируса, причиняващ една трета от настинките, били разделени в две групи: едните си почивали през цялото време на възстановяването, а другите бягали на бягащата пътечка по 40 минути всеки ден с натоварване – 70% от максималния им сърдечен пулс. На всеки 12 часа всички изследвани отговаряли на въпрсоници за техните симптоми и физическа активност.

Заключението

Резултатите от изследването показали, че нямало никаква разлика в симптомите и продължителността на настинката между групата, която спортувала и тези, които си почивали. Интересен бил фактът, че спортуващите докладвали, че се чувстват добре въпреки симптомите на настинката. Експертите смятат, че този ефект се дължи на ендорфините, които се отделят по време на тренировка и облекчават усещанията за болка и дискомфорт.

Препоръката на д-р Камински

Може да тренирате, когато настинката протича със симптоми като течащ нос, болки в гърлото и кихане – симптоми „над врата”. Ако ви втриса, имате суха кашлица, повръщане, болки в мускулите, тогава най-добре да отложите тренировките докато се възстановите напълно.

Експерти, които не са съвсем съгласни с правилото „нагоре от врата/надолу от врата”

Джефри Удс, професор по кинезиология към Университета в Илинойс, казва: „Това правило не е гаранция срещу грешки в преценката и да се прилага малко здрав разум винаги е добра идея. Аз бих казал, че остри симптоми „нагоре от врата” също трябва да са сигнал за временно прекратяване на тренировките, докато силата на симптомите не намалее. Дори Олимпийските съзтезатели имат нужда от един-два дена почивка от време на време.” Той също така препоръчва намаляване на продължителността и интензивността на тренировките, когато са налични дори и слаби симптоми на настинка.

В крайна сметка тялото ви знае кое е най-доброто за него, затова обръщайте внимание на сигналите –  дали чувствате, че имате енергия да тренирате или не. Не се насилвайте, просто защото в графика ви е заложена тренировка в точно този ден. Освен това в случаи на настинка най-добре е да изпълнявате тренировката си вкъщи, а не в залата. От една страна така няма нужда да излизате в студа след като сте загрели в залата и може да си останете на топло след взимането  на душа, а от друга страна – така постъпвате отговорно към останалите трениращи във фитнеса, като не ги подлагате на риска да се заразят и те.

СПОДЕЛИ